Миньори излизат на протестен поход за спасяване на въгледобива

  • 24 април 2018 07:23

  • 928
  • 1
Миньори излизат на протестен поход за спасяване на въгледобива
©

Миньори от "Мини Марица-изток" излизат на протестен поход за спасяване на въгледобива в България. Шествието ще се проведе в София, а организатор е КТ "Подкрепа".

От КНСБ обявиха, че ще се включат в протеста. Сборният пункт на протестиращите е площад "Александър Първи", а крайната цел - Министерството на енергетиката. Работниците ще поискат 15-процентов ръст на цената на въглищата, за да бъде осигурено финансовото и техническото състояние на мините.

В петък след среща с представители на синдикатите ресорният министър Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по обяви, че исканото от тях увеличение на цената на въглищата ще доведе до поскъпване на цената на тока с 2 процента. Цената на въглищата, продавани от "Мини Марица-изток", може да се увеличи, без това да се отрази върху цената на тока, твърди Владимир Топалов, председател на ресорната федерация в КТ "Подкрепа"."

"Цената на тока варира, съобразно пазара, но компонентата на въглищата е винаги една и съща и тя на един мегават представлява 25 лева, грубо казано. Това означава, че цената може да достигне и 60-80-100 лева, но винаги компонентата е 25 лева въглища", обясни Топалов.

В момента цената на въглищата за тон условно гориво от мините е 77 лева.

От "Подкрепа" настояват за увеличаването й с 15 процента и признават, че това ще закрепи положението за около година и половина. "Има такова настроение - "карайте 10 години, понеже въглищата няма да ги има". Ние по никакъв начин не бихме се съгласили на такава теория", категоричен е Владимир Топалов.

Протестното шествие започва в 12.30 ч от площад "Александър Първи", покрай Министерския съвет и Комисията за енергийно и водно регулиране, до министерството на енергетиката, където протестиращите ще внесат декларация със своите искания.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
928 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Винету

2018.04.24 | 13:55

1
2021

Добави коментар

Водещи новини