Манолова: Високите сметки за месец март кредитират безлихвено "Топлофикация София"

  • 23 април 2018 17:18

  • 4563
  • 1
Манолова: Високите сметки за месец март кредитират безлихвено "Топлофикация София"
© Булфото (архив)

Повод за срещата на омбудсмана Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на с изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД Сашо Чакалски са жалбите и сигналите до институцията за много високи сметки за отопление за м. март в сравнение с по-студените два предходни месеца, когато сметките са били значително по-ниски. Има случаи, в които увеличението е двойно, съобщиха от пресцентъра на обществения посредник.

По време на срещата се констатира, че по официална информация средното увеличение за битовите потребители за м. март 2018 г. спрямо м. март 2017 г. е с близо 60%. Това се дължи основно на две причини. От една страна увеличението на цената на топлинната енергия с над 24%, (одобрена от КЕВР), въпреки гражданските протести от м. април 2017 г., и от друга – разпоредбите на Наредбата за топлоснабдяването. В същото време от „Топлофикация“ считат, че няма проблеми с нормативната уредба.

Омбудсманът смята, че дружеството трябва да посочва проблемите, произтичащи от прилагането на Наредбата за топлоснабдяването и своевременно да сигнализира Министерство на енергетиката. Нужно е да проявява по-голяма активност, когато са ощетени гражданите, какъвто е случая с прогнозните сметки. Доброто управление означава своевременно да се реагира на несправедливите практики. В случая с мартенските прогнозни сметки клиентите на топлофикационните дружества безлихвено ги кредитират, а изравнителните сметки ще бъдат готови през м. юли, а едва през м. август хората ще могат да си получат надвзетите суми.

На срещата омбудсманът поиска за пореден път от „Топлофикация София“ ЕАД да информират по ясен и разбираем за хората начин как са формирани високите сметки. Освен това настоя във фактурите, на отделен ред, дружеството да посочва и количеството топлинна енергия за сградна инсталация и стойността й, каквото е и изискването на чл.30, ал.3, т.13 от Общите им условия, одобрени от КЕВР.

По повод високите сметки за м. март 2018 г. и Решение № 4777/13.04.2018 г. на ВАС по адм. д. № 1372/2016 г., с което се отменя формулата, приета в т.6.1.1 от Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради-етажна собственост, омбудсманът изпрати писмо до министъра на енергетиката, в което за пореден път поиска да се проведе широка обществена дискусия с участието на компетентните държавни институции, в т.ч. и омбудсмана, както и граждански организации, за изменение и допълнение на Закона за енергетиката и на Наредбата за топлоснабдянатето, в защита правата и интересите на потребителите на топлинна енергия. Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на подчерта, че изцяло споделя мотивите на съдебния акт, с който се отмени формулата за изчисление на сградната инсталация.

На срещата бе обсъден и фактът, че омбудсманът не е получила исканата от нея информация за какво „Топлофикация София“ харчи юрисконсулските хонорари, заради които сметките на длъжниците набъбваха в пъти и в резултат, на което общественият защитник осъди дружеството на две инстанции.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4563 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.04.26 | 10:06

1
шибана комунистическа свинкя, никога нищо ....само шум

Добави коментар

Водещи новини