Ананиев: Хроничните заболявания влошават качеството на живот на хората и тежат на здравната система

  • 23 април 2018 10:23

  • 1076
  • 3
Ананиев: Хроничните заболявания влошават качеството на живот на хората и тежат на здравната система
© Булфото

Здравословното хранене при децата и ефективните и достъпни лекарствени продукти са изключително важни както за България, така и за страните-членки на ЕС. Това каза министърът на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през преди началото на Неформалния съвет на министрите в НДК пред журналисти.

„За мен е чест да бъда домакин на Неформалния съвет на министрите на здравеопазването на страните-членки на ЕС. На днешното заседание ще поставим две основни теми. Първата тема е здравословното хранене при децата и втората е ефективни и достъпни лекарствени продукти“, каза здравният министър.

Той изтъкна, че здравословното хранене при децата е пряко свързано с намаляването на хроничните заболявания. „Хроничните заболявания не само влошават качеството на живот на хората, а в същото време тежат и върху системата на здравеопазването и върху развитието на икономиките на страните-членки на ЕС. Специално внимание ще обърнем на влиянието на средата, на предлагането и на маркетинга на храните. В този дух ще говорим и за общата селскостопанска политика, която може да допринесе за здравословното хранене на децата“.

„На заседанието ще дебатираме и лекарствената политика, като ще търсим баланс между здравето и търговията. Ефективността на лекарствените продукти и достъпността до тях ще бъдат основни теми по отношение на лекарствената политика“, каза Ананиев.

По думите му това е изключително важно от гледна точка на финансовата стабилност на здравните системи.

„По отношение на бъдещата политика на ЕС и тяхното финансиране, ние ще обменим първи мнения за ролята и мястото на здравеопазването на бъдещите политики. Ние като председателство считаме, че здравеопазването е основен приоритет на ЕК и тя трябва да намери място в бъдещите политики и структури на Комисията“, допълни Ананиев.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1076 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Срам, Кириле, канибализъм въведохте

2018.04.23 | 21:16

3
Тежат ви хронично болните като камък, изверги, не ги лекувате, та да мрат по-бързо, а те са 60 % от населението...Можеха да ъдат само 15 на сто, ако бяхте хора.

2018.04.23 | 14:09

2
Хроничното заболяване на Българското общество се казва Цигани, те точат всяка една система и не допринасят за нищо. Аз ако не съм здрвно осигурен никой няма да ми обърне внимание,но в пирогов и другите болници е пълно с тях.Съмнявам се някой от тях да е здрвно осигурен....
Петър

2018.04.23 | 12:41

1
Изглежда, че българското дъно е доста меко...

Добави коментар

Водещи новини