Актьор от театър "София" живее в сграда в центъра на София без ток и вода

  • 23 април 2018 08:30

  • 21327
  • 4
Актьор от театър "София" живее в сграда в центъра на София без ток и вода
©

Актьорът Юлиян Малинов от театър „София“ заедно със съпругата и двете им деца живеят без ток и без вода в нов апартамент в центъра на столицата.

"От юли месец миналата година ДНСК запечата сградата, в която живеем и ни спря тока и водата", разказва Малинов пред БТВ.

"Никога досега не съм нарушавал законите, винаги досега съм бил съвестен гражданин, но в случая се оказва, че съм нарушил закона, не по моя вина. Тъй като живем в сграда, която е абсолютно законна, но не е въведена в експлоатация. На практика сградата е абсолютно завършена, има протоколи от ДНСК, че тя е абсолютно завършена до акт 14 и е необходимо въвеждане в експлоатация“.

Сградата, в която живее семейство Малинови не е единствената в София, която е на практика завършена, но не е узаконена заради бюрократични неуредици.

След като завършва сградата, строителят така и не въвежда обекта в експлоатация.

„Той изтегли заем от банка 1,2 млн. и изчезна" казва актьорът. "Банката му запорира останалата част, освен нашите обезщетения, и ги разпродаде на търг на останали собственици. Понеже той спря да ни плаща, ние бяхме принудени да се върнем тук, за да охраняваме, а и нямаше къде да отидем. Върнахме се в сградата, имаше строителен ток, имаше вода“.

Останалите собственици не живеят в сградата и са против семейство Малинови също да е там. „Те започнаха да пускат жалби срещу нас, че ние живеем незаконно в сградата и те искат тока и водата да бъдат спрени и да запечата РДНСК сградата“ разказва Малинов.

Съгласно Закона за устройство на територията не се разрешава да се ползват строежи, преди да са въведени в експлоатация от компетентния орган и когато се установи незаконно ползване в даден строеж, ДНСК е задължена да предприеме законовите стъпки“, обяснява инж. Георги Даракчиев от ДНСК.

„Най-безцеремонно откъснаха таблото, спяха тока, спяха водата и ме запечатаха вътре в сградата с двете ми деца. Въпреки че видяха, че сме на балкона“, възмущава се Юлиян.

Според собствениците в сградата до Руски паметник същата съдба имат и други сгради от строителния бум до 2008 г., които се обитават, без да са узаконени. „Това е схема на строителите“, смята Малинов.

Строителя заяви, че е с разклатено здраве и че фалитът му не е умишлен и нанесъл големи щети и за самия него. Зави още, че банката му е взела всичко и той няма отношение към обекта.

Според държавния орган сградата може да бъде въведена в експлоатация въпреки неуредиците. Запознати разказват, че процедурата при подобни казуси е дълга, сложна и понякога невъзможна. Затова не един и два нови блока в София се обитават незаконно.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
21327 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
456

2018.04.25 | 14:05

4
...защото на това място се е родил.. .
111

2018.04.25 | 14:01

3
Съжалявам ги тези хора...по страшното в случая е, че нямат читави съседи. С общи усилия, могат да довършат сградата и да я въведат в експлоатация. Така ще е, докато няма задължително изискване за технически грамотен строителен контрол от страна на строителите, задължителна з

2018.04.25 | 14:01

2
Ходи на палатка боклук долен
dido

2018.04.25 | 14:01

1
bez tok i voda no do ruski pametnik shto aktiorat ne si mkupi vav lulin i tam shteshe da ima vsicko to tarikatlaka po niakoga vodi do tam kadeto e toi.

Добави коментар

Водещи новини