Установиха най-ефикасното средство срещу зъбобол

  • 23 април 2018 08:04

  • 3083
  • 0
Установиха най-ефикасното средство срещу зъбобол
© Pixabay

Учени от Стоматологичния институт към университета Кейс Уестърн ризърв в САЩ установиха, че ибупрофен и други нестероидни противовъзпалителни лекарства са по-ефикасни срещу зъбна болка, отколкото опиоидите, съобщи Лента. 

Медици анализирали резултатите от 5 проучвания върху ефикасността и безвредността на различни лекарства за облекчаване на зъбобол.

По мнението на специалисти, наркотични вещества би трябвало да се предписват само в краен случай, защото ако са в големи количества, могат да причинят увреждания. Данни на Националните здравни институти на САЩ сочат, че всеки ден около 115 американци умират от свръхдоза опиоиди.

Медиците заключили, че най-подходящото средство срещу зъбна болка, което съчетава безвредност с ефикасност, са нестероидните лекарства в комбинация с парацетамол или без него. За възрастните най-подходящата комбинация е 400 милиграма ибупрофен с 1000 милиграма парацетамол.

Употребата на опиоиди предизвиква странични ефекти, като сънливост, респираторни проблеми, гадене, повръщане и запек както у децата, така и у възрастните.

Резултатите от изследването са качени на сайта MedicalXpress.

Последвайте канала на

БТА
3083 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини