Френският парламент одобри закон, затягащ правилата за даване на убежище

  • 23 април 2018 06:52

  • 2027
  • 2
Френският парламент одобри закон, затягащ правилата за даване на убежище
© Getty Images/Guliver

Френското национално събрание - долната камара на парламента, прие с голямо мнозинство оспорван закон, затягащ правилата за даване на убежище. Това стана след бурни дебати, които за първи път предизвикаха пропукване на единството в партията на президента Еманюел Макрон, отбелязва Ройтерс.

Законът бе одобрен с 228 гласа "за", 128 депутати гласуваха "против", а 24-ма се въздържаха. Дебатите ще продължат през юни в Сената - горната камара на парламента.

Текстът предвижда да се удвои до 90 дни времето за задържане на нелегални мигранти, намалява сроковете за подаване на молби за убежище и определя наказание от една година затвор и глоби за нелегално пресичане на границите.

Законът, който беше остро критикуван от правозащитни организации и от левите партии, е ключов тест за единството в центристката партия на президента Макрон "Република, напред!". Един депутат от президентската партия гласува против текста, а 14 се въздържаха. Преди гласуването председателят на парламентарната група Ришар Феран предупреди, че гласуване "въздържал се" ще бъде възприето като дребно прегрешение от партийното ръководство, но гласуване против ще се смята за "смъртен грях".

Правителството се оказа в неловка ситуация и защото депутатите от крайнодесния Национален фронт на Марин Льо Пен подкрепиха някои членове от текста на закона, добавя Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
2027 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
tuti-feuti

2018.04.23 | 19:27

2
О, боже франсетата са се развихрили....
joro

2018.04.23 | 13:39

1
vsicko po pederaski ili po tocno sled dajd kaculka vie vece dostatacno arabski izrodi ste prieli taka tce smisalat ot noviat vi zakon e nikakav poglednete si glupci ot kakvi hora vi e nacionalniat otbor po futbol.

Добави коментар

Водещи новини