Скотланд Ярд не коментира публикациите за предполагаемия отровител на Скрипал

  • 22 април 2018 16:23

  • 3450
  • 2
Скотланд Ярд не коментира публикациите за предполагаемия отровител на Скрипал
© Getty Images

Скотланд Ярд не коментира информацията на таблоида "Сънди пипъл", че британски следователи установили извършителя на престъплението в Солсбъри от 4 март, където бяха отровени бившият руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Това съобщи пресслужбата на столичната полиция, чиито контратерористи оглавяват разследването по случая, предаде ТАСС.

Днес "Сънди пипъл" цитира полицейски източници, според които следствието подозира, че акцията срещу двамата Скрипал е извършена от 54-годишен бивш служител на руската Федерална служба за сигурност. Той бил известен с прякора "Гордон", използвал също фалшивото име Михаил Савицкис и още два псевдонима.

Таблоидът твърди, че според полицията този човек е напуснал вече Острова и се е върнал в Русия, а в операцията срещу двата Скрипал е действала група от общо 6 души.

"Гордон" бил експерт по източни бойни изкуства, по-специално по жиу-жицу, имал юридическо образование и бил в списъка с "активни резерви" на ФСС, тъй че имало възможност да е използван за мисии в чужбина.Според изданието британското следствие научило името на заподозрения на 16 април след петчасов разпит на Борис Карпичков, 59-годишен бивш служител от КГБ, избягал през 1998 г. във Великобритания. Той бил ръководител на "Гордон" по време на операция в Латвия в началото на 90-те. Вестникът помества дори снимка на предполагаемия изпълнител, но прикрива с черен правоъгълник очите и замъглява цялото лице, което прави разпознаването невъзможно, отбелязва БТА.

Вчера "Дейли телеграф" съобщи, че британската полиция е установила ключовите заподозрени в покушението срещу двамата Скрипал. По данни на вестника полицията се опитва сега да образува дело срещу "лица, представляващи интерес за следствието и предполагаемо завърнали се в Русия". Според изданието властите във Великобритания смятат, че двете жертви са били отровени в дома им в Солсбъри от ударна бойна група, изпратена на Острова от руските власти. Агентите на Москва обработили с течно отровно вещество дръжката на вратата в жилището на Сергей Скрипал, се казва в материала.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3450 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
321

2018.04.29 | 14:08

2
а какво ще каже сега сидераста, другаря радев и др. - това не са доказателства и ние ще продължаваме да ближем червени д пета

2018.04.29 | 14:08

1
КГБ - то реши ли да ликвидира някого , никой не може да се отърве ! Дори няма да го намерят или няма да разберат от какво е умрял ! А тук тия двамата оздравяха и то след бойно отровно вещество ? !

Добави коментар

Водещи новини