Четирима бивши US президенти присъстваха на траурната церемония на Барбара Буш в Хюстън

  • 21 април 2018 21:34

  • 15186
  • 1
Четирима бивши US президенти присъстваха на траурната церемония на Барбара Буш в Хюстън
© Gettyimages

Около 1500 души, сред които четирима бивши президенти на САЩ и първата дама Мелания Тръмп, присъстваха на траурната церемония на бившата първа дама Барбара Буш, която почина във вторник на 92 години, предадоха агенциите, цитирани от БТА.

Барбара Буш оставя след себе си съпруга си, 93-годишният Джордж Хърбърт Уокър Буш (президент от 1989 до 1993 г.), петима синове, сред които Джордж Уокър Буш (президент от 2001 до 2009 г.), 17 внуци и седем правнуци.

Бившите президентски двойки от Демократическата партия Барак и Мишел Обама и Бил и Хилари Клинтън присъстваха на церемонията в епископалната църква "Сейнт Мартин" в Хюстън, щата Тексас. Присъстваха и десетки бивши сътрудници на американската администрация, включително бившият държавен секретар Кондолиза Райс и министърът на отбраната от 2006 до 2011 г. Робърт Гейтс. Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския бе представляван от съпругата си Мелания. Самият той според Белия дом не присъства, за да се избегнат смущенията от допълнителните мерки за сигурност и от уважение към семейство Буш.

Не е нещо необичайно действащи президенти да не присъстват на погребението на известни лица.

Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския увери днес в Туитър, че "в мислите и молитвите си е с цялото семейство Буш". Милиардерът републиканец многократно е критикувал семейство Буш, които не го подкрепиха , когато бе кандидат-президент през 2016 г. В траурното си слово историкът Джон Мичъм напомни, че Барбара Буш е една от двете жени в историята на САЩ, която е съпруга на един президент и майка на друг. Другата е Абигейл Адамс (1744-1818), съпруга на втория президент на САЩ Джон Адамс и майка на шестия президент Джон Куинси Адамс. Бракът между Барбара Буш и Джордж Буш баща е продължил 73 години - най-дългият президентски брак в историята на САЩ.

Барбара Буш е основател на едноименната фондация за борба с неграмотността. По време на управлението на Джордж Буш баща (1989-1993) Барбара Буш бе особено почитана от американците. Според допитвания тя понякога е имала по-висок рейтинг от самия президент. Бившата първа дама е била уважавана от всички политически сили за своята дипломатичност и умение да постига компромиси. Барбара Буш ще бъде погребана на територията на президентската библиотека на Джордж Буш баща в Колидж Стейшън, щата Тексас.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
15186 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.04.22 | 17:41

1
ЗАМАЛКО ДА СЕ РАЗПЛАЧА. САМО ЗА МАЛКО,НО НЯМА ДА РЕВА ЗА ЧУЖДОТО УМРЯЛО.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини