Реакции от цял свят на изявлението на Ким Чен-ун, че спира ядрените и ракетните опити

  • 21 април 2018 19:09

  • 22612
  • 3
Реакции от цял свят на изявлението на Ким Чен-ун, че спира ядрените и ракетните опити
© Gettyimages

 

След като днес Северна Корея обяви край на ядрените опити и изпитанията на междуконтинентални ракети, както и закриването на полигона си за ядрени изпитания, последваха реакции от цял свят. Решението бе незабавно приветствано от президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, който има планирана безпрецедентна среща на върха в скоро време със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предаде Франс прес.

"От 21 април Северна Корея ще спре ядрените си опити и изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети", заяви Ким, според когото полигонът за ядрени изпитания в северната част на страната "е изпълнил задачата си", съобщи държавната агенция КЦТА.

КНДР ще закрие полигона, "за да докаже ангажимента си за прекратяване на ядрените опити", добави КЦТА, цитирайки севернокорейския лидер. Ким обаче не спомена демонтиране на арсенала си, отбелязва БТА.

Президентът на САЩ определи съобщението на Ким Чен-ун като "много добра новина за Северна Корея и света".

Южна Корея приветства "значимия напредък към очакваното от света освобождаване на Корейския полуостров от ядрени оръжия". Главният съюзник на Пхенян Китай заяви, че решението на КНДР ще благоприятства премахването на ядрените оръжия от Корейския полуостров.

Русия прие севернокорейското изявление като "важен етап към бъдещо успокояване на напрежението на Корейския полуостров". Руското външно министерство призова Южна Корея и САЩ да вземат "адекватните ответни мерки" за успокояване на напрежението в региона.

Шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини приветства "този отдавна очакван положителен етап".

Японският премиер Шиндзо Абе също приветства съобщението на Северна Корея. "Важното е обаче да се разбере дали това решение ще доведе до пълен отказ от ядрените и ракетните разработки по проверим и необратим начин", добави той.

Японският министър на отбраната Ицунори Онодера малко преди това поиска да се запази максималният натиск върху Пхенян. "Не можем да сме удовлетворени от факта, че КНДР не спомена отказ от балистични ракети с малък и среден обсег", каза той.

В Германия външният министър Хайко Маас изрази мнение, че е необходимо след това съобщение "Пхенян да предприеме конкретни стъпки и да разреши инспекция на цялата си ядрена и ракетна програма".

Великобритания заяви, че плановете на Северна Корея да спре ядрените изпитания са положителна стъпка. В комюнике британското правителство изрази надежда, че това е израз на добра воля.

Под ръководството на Ким Чен-ун Пхенян бързо напредна в оръжейната си програма, на която са наложени множество санкции от ООН, САЩ, ЕС и Южна Корея. Години наред Северна Корея водеше политика на "едновременно развитие" на армията и икономиката, заяви Ким. „КНДР обаче вече е могъща държава и сега "трябва да се съсредоточи върху развитието на социалистическата икономика", добавя лидерът.

В сряда Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския предупреди, че няма да се поколебае да се откаже от предвидената среща с Ким, ако тя не е "плодотворна".

Вчера двете Кореи откриха червена телефонна линия между лидерите си, седмица преди планираната им среща в демилитаризираната зона, която разделя Корейския полуостров.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
22612 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
опорна точка

2018.04.22 | 20:23

2
Ким отстъпва короната " Рокетман" на Путаша. Да сА напери и той малко

2018.04.25 | 08:51

3
А ти си лайняна топка
аналната точка

2018.04.22 | 20:23

1
пак сере по форумите ,за сорошки долари.

Добави коментар

Водещи новини