Десет вече са жертвите на протестите в Никарагуа срещу промените в социалната система (видео)

  • 21 април 2018 14:52

  • 1527
  • 0
Десет вече са жертвите на протестите в Никарагуа срещу промените в социалната система (видео)
© Gettyimages

Най-малко десет души са убити при протести в Никарагуа срещу промени в системата за социално осигуряване. Това съобщи вицепрезидентът на страната Росарио Мурильо. Тя изтъкна стремежа на кабинета да поднови диалога, предаде Франс прес.

Мурильо нарече демонстрациите "размирици", организирани от хора, целящи "да разрушат мира и хармонията".

По-рано бе съобщено за най-малко трима загинали. Близо 80 са ранените по време на протестите, които се определят като най-бурните, откакто Даниел Ортега пое властта в страната преди 11 години, отбелязва БТА.

Според Комитета за защита на журналистите с централа в Ню Йорк сред пострадалите има най-малко деветима журналисти. Насилието, водещо до жертви, засилва натиска върху лявото правителство на страната.

В Никарагуа вчера имаше протести за трети пореден ден срещу реформи, които увеличават осигурителните вноски на работодателите и работещите, намалявайки пенсиите. Според Мурильо правителството е готово да обсъди тези мерки и днес президентът Даниел Ортега се очаква официално да заяви, че "диалогът остава открит" и "всички теми са на масата".

Лидерът на основното работодателско сдружение Хосе Агери призова по-рано да се избегнат "по-нататъшни кръвопролития" и да се подновят дискусиите. Същевременно той подкрепи демонстрантите.

В четвъртък полицай и млад демонстрант бяха застреляни в столицата Манагуа. Един младеж бе застрелян в Типитапа, североизточно от Манагуа, а 48 души получиха медицинска помощ.

Бивш лидер на лява партизанска групировка, обвиняван от критиците, че иска да установи семейна диктатура, Даниел Ортега е президент на Никарагуа от 2007 година. Неговата политика, която е смес от социализъм и пазарна икономика, осигури на централноамериканската страна солиден икономически растеж.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1527 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини