Откриха паметна плоча на еленския възрожденец Иван Момчилов (снимки)

  • 20 април 2018 14:49

  • 1088
  • 0
Откриха паметна плоча на еленския възрожденец Иван Момчилов (снимки)
© Община Елена

Откриха паметна плоча на възрожденеца от град Елена Иван Момчилов. Тя е поставена в Морската градина във Варна, съобщиха от пресцентъра на балканската община.

Паметният знак е открит от кмета на община Елена инж. Дилян Млъзев и от зам.-кмета на Варна Коста Базитов в Алеята на паметните за България места в Морската градина.

Кметът Млъзев постави пръст от Даскалоливницата - първото българско класно училище, което Иван Момчилов основава в родния си град през 1844 г. Училището е запазено и до днес като музей и национален паметник на културата.

„С положената пръст символично пренасяме възрожденския дух на Елена“, каза в словото си кметът Дилян Млъзев. Той припомня, че Иван Момчилов е просветител, учител, училищен реформатор и автор на много учебници и помагала. В Даскалоливницата, основана от него, учат първите будители на нацията, които продължават просветителското дело в 64 града и 31 села.

Кметът благодари на общинското ръководство на Варна за реализирането на инициативата, а също и на Веска Николова, която живее в крайморския град. Нейна е първоначалната идея, която е намерила подкрепа от община Елена и "Ротари клуб" в града.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1088 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини