Преместването на румънското посолство в Ерусалим скара властта в Букурещ

  • 20 април 2018 14:07

  • 2629
  • 1
Преместването на румънското посолство в Ерусалим скара властта в Букурещ
© gettyimages (архив)

Правителството наруши международните правни норми, заяви румънският президент Клаус Йоханис (на снимката), предаде ТАСС.

Държавният глава отправи остри критики към социалистическото правителството в Букурещ. Наскоро лидерът на партията Ливиу Драгня, който не заема никакъв пост в кабинета заради дело за корупция, заяви, че е взето решение за преместване на посолството на страната в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

"Постановлението на Министерския съвет е в пълен разрез с международното право. То поставя под въпрос и дори нарушава редица документи на ООН и други авторитетни организации по света, които са одобрени от нашата страна", категоричен бе Йоханис. Той също разкритикува правителството на Виорика Данчила заради това, че го е информирало постфактум за своето решение.

Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския през декември обяви, че ще премести посолството на страната от Тел Авив в Ерусалим. Президентът на САЩ с това решение призна свещения за юдеи, християни и мюсюлмани град за столица на еврейската държава. Малко по-късно израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че още шест държави ще последват примера на Вашингтон.

Решението на Тръмп бе посрещнато на нож от палестинците. Те се заканиха, че ще всеки петък ще организират Ден на гнева. Днес Израел обяви, че ще разположи допълнителни полицейски и армейски подразделения в районите с арабско население. Поводът за засиленото военно и полицейско присъствие е опасения от провокация след вчерашния национален празник на Израел – Деня на независимостта.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2629 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.04.22 | 16:06

1
По голям интригант и от Траян Басеску. Селска твар

Добави коментар

Водещи новини