Министър Павлова участва във форума на високо равнище „Заедно за силно цифрово земеделие“

  • 20 април 2018 12:31

  • 1040
  • 4
Министър Павлова участва във форума на високо равнище „Заедно за силно цифрово земеделие“
© EU2018BG

„Във времето, в което живеем, дигиталните технологии вече са реалност, а не въпрос на избор. Затова – за да не бъде земеделието догонващо, форуми като този са изключително важни, тъй като на тях трябва да посочим кои са проблемите и кои са решенията.“

Това заяви министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена на форума на високо равнище „Заедно за силно цифрово земеделие", който е част от календара на Българското председателство. Събитието бе открито от вицепремиера Томислав Дончев, а участваха еврокомисарят Мария Габриел, министърът на земеделието Румен Порожанов и над 250 делегати от Европа. Организатори са Министерството на земеделието, храните и горите и Институтът за агростратегии и иновации, чийто председател е Светлана Боянова.

Не се правят често форуми, които касаят дигиталната трансформация и дигитализацията на земеделието, а трябва и е необходимо“, посочи министър Павлова и благодари на организаторите за инициативата. „Възможностите днес са големи, затова от нас зависи да фокусираме усилията си и да направим електронна агристратегия или стратегия за дигитализацията. Трябва да инвестираме в широколентовия достъп, да подкрепим иновациите в сектора и дейностите му, тъй като за нас е важно да имаме качествени храни и производство“, заяви министър Павлова. Тя добави, че с министър Порожанов, с Министерството на икономика, с омбудсмана на България се подготвя следващия форум – за двойния стандарт при храните в ЕС, тъй като описаните процеси са взаимно обвързани.

„През 2020 г. при 9 от 10 души ще се изискват дигитални умения, което означава активна преквалификация и дигитализация. По тази причина част от приоритетите, по които работи Българското председателство, са под наслова – „Дигитална трансформация и умения“. А дебатът за бъдещата Многогодишна финансова рамка, за Общата селскостопанска политика, са също важен аспект“, каза още министър Павлова. Тя подчерта, че 2018-а година е времето, в което не само анализираме и обсъждаме, но и правилно трябва да планираме къде искаме да бъдем през 2030 г. „Радвам се , че именно по време на Българското председателство вървят тези дебати. Сега е времето, в което да постигнем не само политическо съгласие, но и да навлезем в експертните дискусии. България може да допринесе много – и като експертиза, и с опита си! Мотото на председателството ни е „Съединението прави силата“, защото ако искаме да бъдем заедно за силно дигитално земеделие, ако сме единни, ще успеем“, заяви министър Павлова пред препълнената зала 3 в НДК.

След заключителните думи на министъра делегатите видяха видеоклипа на председателството, събрал много от постиженията на България, включително и в земеделието. „И заради които се гордеем, че сме българи“, завърши министър Павлова.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1040 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.04.20 | 20:44

4
СВИНЕТКА ПАРТИЗАНСКА

2018.04.20 | 20:44

3
Свиня недоклатена усрана

2018.04.20 | 14:31

2
"ЗА ВСЯКА КРАВА ТАБЛЕТ, ЗА ВСЯКО ПРАСЕ СМАРТЧАСОВНИК" Павлова! Павлова! Павлова! А сега бурни аплодисменти
Петър

2018.04.20 | 14:30

1
Ко каза ,ко каза с таблети на баира и в краварника!Браво,ето това време европийско чаках!Я във фейса а кравите да правят квот си щат.За рахат и на тях по един таблет!

Добави коментар

Водещи новини