Армия срещу пластмаса

  • 22 април 2018 10:10

  • 15783
  • 5
Армия срещу пластмаса
© GettyImages/Gulliver

Международният ден на Земята - 22 април! Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Тази година този ден минава под надслов „Ден на Земята - Край на замърсяването с пластмаса."

Тазгодишната тема е избрана именно, за да насочи вниманието към цялостна промяна на нагласата и отношението ни към пластмасите. Стремежът е значително намаляване на замърсяването с пластмаси и увеличаване на усилията за премахване на пластмасите за еднократна употреба в световен мащаб.

Докато този ден преминава с различни прояви и събития,  в един индонезийски град армията се включи в борбата с "пластмасовия кошмар".

Кризата с пластмасови отпадъци в Индонезия e станала толкова изострена, че армията е била призована да помогне. Реките и каналите в град Бандунг са задръстени от гъсти слоеве буклуци - бутилки, торбички и други пластмасови опаковки.

Властите са подели “битка” срещу отпадъците, които се натрупват много бързо.

Командирът на военното звено в град Бандунг нарече пластмасовите отпадъци “най-големият ни враг”.
Подобно на много бързоразвиващи се страни, Индонезия е принудена да води битка с планини от боклук.

Увеличаването на населението е съчетано с експлозивното разпространение на пластмасови контейнери и опаковки, заместващи естествените биоразградими опаски като листата от банани.

Местните власти не могат да се справят със събирането на боклука и драматичното нарастване на отпадъците.
Друг проблем е “културата” на изхвърлянето на боклук в канавките и речните корита.

В Бандунг, третият по големина град в Индонезия, е налице шокираща гледка на концентрация на пластмасови отпадъци, големи колкото айсберг, които са задръстили голям приток на река.

Армията, която се е намесила в почистването на боклуците, е използвала мрежи, за да извадят торбички, кутии и бутилки, и всякакви други прииждащи отпадъци.

Според високопоставен служител, проблемът е толкова голям, че не може да бъде решен без намесата на върховната власт. Затова взели драстичните мерки и поискали от индонезийския президент да изпрати армията.



“Сегашният ми враг не е въоръжен, това с което се боря сега е боклукът, това е най-големият ни враг”, казва комадващият военното звено.

За да насърчат рециклирането, властите в Бандунг подкрепят инициативата за “еко селище”, където жителите могат да носят пластмасовите си отпадъци,  срещу което да получават малка сума пари.

Властите са оптимисти, че това ще накара повече хора да видят проблема  с пластмасовите отпадъци, но също така признават, че много жители са незаинтересовани и не разбират колко голям е проблемът.
 

Последвайте канала на

Нора Виткова
15783 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2018.04.22 | 16:28

5
Олелеее,що ги разправяте тези работи?Ще вземе да се научи Каракачанов и ще вземе да прати военните да събират бутилки,зер поне за това ги бива,даже е патриотично.

2018.04.22 | 16:28

4
Да изметем и седесарските боклуци, 29год. замърсяват тази хубава земя.

2018.04.22 | 15:32

2
Никога няма да накарат пилучовеците да си изхвърлят боклука разделно.Единственото спасение е да се забрани производството на пластмасови опаковки.

2018.04.22 | 15:32

3
А бе човек, ти глава имаш,ама мозъкът ти е пластмасов,как да стане с теб и ако стане,трябва да те няма?
Веселин Василев

2018.04.22 | 15:30

1
Нима имаме армия.

Добави коментар

Водещи новини