Руска медия: САЩ е страна на изгряващите рискове

  • 20 април 2018 09:21

  • 1398
  • 6
Руска медия: САЩ е страна на изгряващите рискове
© gettyimages (архив)

Външното министерство на Русия се страхува, че въздушните връзки със САЩ може да бъдат прекъснати заради проблеми с визите, издавани на руските пилоти. Това става ясно от комюнике на дипломатическото ведомство, информира централният руски печат.

"Аерофлот - единствената компания, изпълняваща редовни преки полети между Русия и САЩ, може би ще бъде принудена да ги спре, защото екипажите срещат растящи трудности при получаването на американски визи", се казва в прессъобщението. Говорител на компанията уточнява, че екипажите й срещат спънки главно защото не могат да си запишат час за интервю. Това обаче е общ проблем за всички жители на Русия, добавя той.

Щатските дипломати в Русия обясняват проблемите с недостиг на персонал - след изгонването на руски дипломати от САЩ през септември Москва експулсира в отговор 755 служители от американската мисия. Това превърна получаването на американска виза в Русия в практически невъзможна задача, пише електронният вестник. Оттогава руснаците пътуват до съседни страни, за да си вадят визи за САЩ. През март бе затворено американското консулство в Санкт Петербург и натоварването върху московския визов център нарасна още повече.

"Нямаме намерение да спъваме дейността на "Аерофлот" чрез визите. Ние не постъпваме така. И тук нещата опират пак до пропускателната ни способност - мнозина искат, образно казано, да минат през много тясно иглено ухо", коментира генералният консул на САЩ в Русия Лоурънс Тоби.

Руското външно ведомство парира с твърдението, че при "изравняването на дипломатическото присъствие" не е ставало дума да се намали тъкмо броят на визовите служители. Според него това е решение на Вашингтон. "Тъй че няма пречки за работа по визите - стига да има желание, а САЩ явно нямат такова", цитира "Газета" изявление на външното министерство в Москва. "Визови капризи", обобщава в заглавие онлайн изданието "Вестник".

"Комерсант" помества оценки на руската Централна банка за влиянието на априлските санкции на САЩ върху икономиката на Русия, която нарича в заглавие "Страна на изгряващите рискове". Девалвацията на рублата заради тази мярка на Вашингтон се очаква почти да не увеличи инфлацията, добавяйки към нея по 0,05 до 0,1 процентен пункт за половин година. Санкциите впрочем ще се отразят по-силно върху ключовата лихва и стойността на парите - банката констатира, че рискът за инвестиции в Русия е нараснал с 0,5 пункта. А като цяло разширяването на американските санкции може да повлияе зле на макроикономическата стабилност - регулаторът очаква през второто полугодие неприятно съчетание на външни и вътрешни фактори, което може да направи ситуацията още по-крехка, допълва "Комерсант".

Последвайте канала на

БТА
1398 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
швейк

2018.05.03 | 02:38

6
не се чуват оплаквания от щатите, че посолството на русия не може да насмогне да издава визи на американци
ЗАСЕГА 1 $ = 100 РУБЛИЧКИ

2018.05.03 | 02:38

5
Чичо Дончо е заявил при избирането си : За новата 2019 г обещавам всички блядове да бъдат милионери в рубли ! И започна да работи усилено по въпроса !
AvB

2018.05.03 | 02:38

4
Тея си сложиха Тръмп за президент, а сега се оплакват !!! Смях...
dekameron

2018.04.26 | 12:28

3
e nishto de skoro shte stane i stranata na zaliazvashtoto slance.

2018.04.26 | 09:22

1
КОГАТО СЕ БИЯТ АТОВЕТЕ,РЕВЪТ МАГАРЕТАТА.ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА НА БГ ТРЯБВА ДА Е МНОГО БАЛАНСИРАНА.МИРА Е НАЙ ДОБРИЯ ВАРИАНТ ЗА НАС,ПОНЕЖЕ АРМИЯТА НИ НЕ Е ГОТОВА И НЕ Е ЯСНО КОГА ЩЕ БЪДЕ.

2018.04.26 | 12:27

2
А ПРИ ТАЗИ ЛИПСА НА ХОРА НАЙ ВЕРОЯТНО НИКОГА.

Добави коментар

Водещи новини