РИОСВ - Пловдив ще чисти туристическа пътека в резервата "Червената стена" край Бачково

  • 20 април 2018 09:05

  • 813
  • 0
РИОСВ - Пловдив ще чисти туристическа пътека в резервата "Червената стена" край Бачково
© Pixabay

Служители на РИОСВ - Пловдив ще почистят днес част от туристическата пътека Бачковски манастир - хижа "Марциганица" в резерват "Червената стена" край Бачково.

Инициативата е по повод Световния ден на Земята - 22 април, съобщи Екатерина Кючукова от инспекцията.

Резерватът е един от четирите български биосферни паркове, одобрен от ЮНЕСКО, обявен за такъв през 1962 г., а през 1977 г. е включен в списъка на биосферните резервати по програмата на международната организация "Човекът и биосферата".

Той е разположен на площ от 3029 ха, 2334 от които на територията, контролирана от РИОСВ - Пловдив. На негова територия съхраняват характерни за района реликтни съобщества от черен бор, борисова ела, космат дъб, установени са 645 вида висши растения, включени в Червената книга на България.

Към кампанията на РИОСВ - Пловдив вече се включиха деца от детска градина "Елица" в града, които засадиха храсти и цветя в двора на детското заведение, каза още Кючукова.

Заедно с това те са предали за рециклиране и няколко туби с пластмасови капачки, събрани лично от тях. Възпитаниците на Дома за деца "Княгиня Мария Луиза" в Пловдив пък са облагородили дворното пространство, на което играят.
 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
813 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини