Европейски депутати призоваха САЩ да подкрепят споразумението за иранската ядрена програма

  • 20 април 2018 07:24

  • 882
  • 0
Европейски депутати призоваха САЩ да подкрепят споразумението за иранската ядрена програма
© Getty Images/Guliver

Около 500 германски, британски и френски депутати призоваха в писмо колегите си от САЩ да подкрепят споразумението за ограничаване на иранската ядрена програма в момент когато американският президент Доналд Тръмп заплашва, че Вашингтон ще се оттегли от него, предаде Франс прес.

След 13 години на съвместни дипломатически усилия, подписването на ядреното споразумение на 14 юли 2015 г. във Виена беше историческа победа на дипломацията, пишат депутатите от германския, британския и френския парламенти, членове на различни политически сили, пишат депутатите.

С подписването на споразумението европейците и американците успяха да докажат заедно стабилно трансатлантическо партньорство и дори да създадат международна коалиция, включваща Русия и Китай, която има подкрепата на цялата международна общност, се подчертава в текста на писмото. Европейските депутати предупреждават, че "днес тази коалиция е под заплаха".

Тръмп заплаши, че САЩ ще се изтеглят от споразумението на 12 май, припомня АФП.

В дългосрочен план евентуален провал на споразумението "ще навреди трайно на доверието към нас като международни партньори и в по-общ план, на дипломацията като инструмент на мира и сигурността", заявяват депутатите в писмото си към членовете на Конгреса.

"Предотвратяването на разпространението на ядрените оръжия в един нестабилен Близък изток е в интерес на САЩ и Европа", подчертават те.

Освен това европейските депутати изразяват опасения, че ако Вашингтон напусне споразумението, "ще бъде невъзможно да се сформира отново голяма коалиция за налагане на санкции на Иран". Те призовават колегите си от Конгреса да подкрепят коалицията, целяща да намали заплахата от притежаващ ядрени оръжия Иран.

Тръмп е дал на европейските си съюзници срок до 12 май да бъде предоговорено споразумението с Техеран, за да бъдат коригирани сериозните недостатъци в него, припомня АФП.

Последвайте канала на

БТА
882 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини