Сирийският режим запазва ограничен капацитет за химическа атака, според Пентагона

  • 19 април 2018 21:42

  • 4082
  • 5
Сирийският режим запазва ограничен капацитет за химическа атака, според Пентагона
© Pixabay

Сирийският режим остава способен да извършва ограничени атаки с химическо оръжие, след като Съединените щати, Великобритания и Франция нанесоха през уикенда удари по обекти, свързани с неговата предполагаема химическа програма, заяви днес високопоставен представител на американското министерство на отбраната, цитиран от световните агенции.

"Те запазват остатъчен капацитет. Той вероятно е разпръснат в цялата страна, на различни места", каза на пресконференция генерал-лейтенант Кенет Маккензи.

На същата пресконференция, говорителката на Пентагона Дейна Уайт заяви, че няма индикации сирийският режим да планира нова химическа атака. Западните удари бяха успешни, допълни тя.

На снимки, публикувани от Пентагона, трите сирийски обекта, станали мишени на западната операция, са напълно разрушени.
САЩ са уверени, макар и не 100 процента сигурни, че и на трите места е имало химически агенти, сред които вероятно хлор и зарин, каза Маккензи.

Ударите бяха нанесени на 14 април рано сутринта в отговор на предполагаемата химическа атака срещу контролирания по онова време от сирийски бунтовници град Дума, край столицата Дамаск, при която се твърди, че са били убити най-малко 40 души. Инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия все още не могат да отидат на място, за да разследват, отбелязва БТА.

"Не сме се стремили да променим стратегическото равновесие в сирийския конфликт с тези удари. Целта ни бе да дадем урок: лошо е да бъдат обгазявани жени и деца", заяви генерал Маккензи.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4082 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2018.04.23 | 20:07

5
Цървули!!!Велика Америка и нейните съюзници ликвидираха голяма част от химическият арсенал на Асад!!!Освен това нанесоха пореден удар по самочувствието на Путаша!!!Унижиха Жалкото Човече,като му показаха ясно,че не го приемат насериозно!!!Ура и Слава,мърши продажни,русофили
Делфийския Оракул

2018.04.23 | 20:07

4
И отново - ''ТВЪРДЕ ВЕРОЯТНО"!!!
Гост+

2018.04.23 | 20:07

3
Звучи като: запазваме си правото за нови агресси над Сирия
Делфийския Оракул

2018.04.23 | 20:07

2
Този генерал - в казарма изобщо ходил ли е??? Ако бяха ударили завод за производство на хлор и зарин - в Дамаск нямаше да има един жив човек!!!

2018.04.19 | 23:08

1
hmmm

Добави коментар

Водещи новини