В Румъния извършиха трансплантация на бял дроб за първи път

  • 19 април 2018 21:16

  • 3273
  • 1
В Румъния извършиха трансплантация на бял дроб за първи път
© Gettyimages

За първи път в Румъния беше извършена белодробна трансплантация, а операцията, която беше направена в болница в Букурещ, продължи седем часа, съобщава Медиафакс.

Болница "Света Мария" в румънската столица осъществи днес първата трансплантация на бял дроб в Румъния, съобщи председателят на Националната агенция за трансплантации Раду Дяк. Органът е взет от 46-годишен мъж с мозъчен кръвоизлив, намиращ се в състояние на мозъчна смърт, след като семейството му дало съгласието си, допълва БТА. Ръководител на екипа, извършил трансплантацията, е д-р Игор Тудораке, шеф на Центъра за белодробна трансплантация в Хановер, който пристигнал с полет от Германия през нощта.

Операцията е продължила от 04.00 до 11.00 часа днес. Пациентът, който е 37-годишен мъж от североизточния град Яш, е понесъл добре интервенцията и се намира под наблюдение, заяви мениджърът на болница "Света Мария" Нарчис Копка.

Болница "Света Мария" е единствената болница в Румъния, акредитирана за извършване на белодробна трансплантация. Лечебното заведение, администрирано от кметството на Букурещ, стана обект на скандал през 2016 г., когато тогавашният здравен министър Влад Войкулеску заяви, че акредитацията е получена незаконно под политически натиск, а мениджърът Нарчис Копка заведе дело срещу него.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3273 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Баба Спаса от Крупник

2018.04.20 | 16:01

1
Да им пратим наш Крумча да му трансплантират мозък и нов дирни.к , че стария му издиша та усмърдя селото .

Добави коментар

Водещи новини