Мигел Диас-Канел е новият президент на Куба

  • 19 април 2018 17:35

  • 3116
  • 2
Мигел Диас-Канел е новият президент на Куба
© Gettyimages

Мигел Диас-Канел е новият президент на Куба. За първи път от 1959 година насам държавният глава не е от фамилията Кастро.

За 57-годишния цивилен, който досега беше първи заместник-председател на Държавния съвет, са гласували 603 от 604 депутати, потвърди пред парламента председателката на Централната избирателна комисия Алина Балсейро, съобщава БТА.

Според кубинската конституция председателят на Държавния съвет е едновременно глава на държавата и правителството. Той се избира за срок от 5 години.

Досегашният вицепрезидент беше единственият кандидат да наследи Раул Кастро начело на страната. Раул беше президент два мандата в продължение на 10 години. Преди него неоспорим лидер на Куба беше Фидел Кастро.

Мигел Диас-Канел е и първият държавен глава на Куба, роден след революцията. Той е инженер по образование, но през целия си живот е бил партиен функционер.

Постът първи заместник-председател на Държавния съвет, втори по значимост в страната, ще заеме Салвадор Валдес Меса, 72-годишен синдикален лидер и високопоставен кадър на управляващата Кубинска комунистическа партия. Общо в 31-членният Държавен съвет на Куба ще бъдат включени 13 нови лица, както се очакваше.

След революцията от 1959 г. до 2006 г. Куба беше управлявана от Фидел Кастро, който успя да устои на враждебността на Съединените щати въпреки разпадането на Съветския съюз. След като пое властта от брат си, Раул Кастро започна поредица от някога немислими реформи, като отварянето на икономиката за частна инициатива и сближаването със САЩ.

Досегашният кубински президент ще запази функциите си на генерален секретар на влиятелната комунистическа партия до 2021 г., когато трябва да бъде на 90 години.

Очаква се през идните дни да бъдат назначени министрите в новото правителство.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3116 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.04.20 | 10:14

2
Още един среден пръст за гладните и изостанали от света "Освободители "-- мекеретата им са вече под земята и в историята .
Баба Спаса от Крупник

2018.04.20 | 10:14

1
Тоя мяза на нереза дето и.бе наш Крум .

Добави коментар

Водещи новини