Адвокат за зрелищния арест на кмета на "Младост": Служителите на МВР нарушиха закона

  • 18 април 2018 16:52

  • 26858
  • 0
Адвокат за зрелищния арест на кмета на "Младост": Служителите на МВР нарушиха закона
© Булфото

След зрелищната акция в центъра на София, при която маскирани с качулки полицаи арестуваха кмета на столичния район „Младост” Десислава Иванчева, от Novini.bg потърсихме мнението на адвокат Цанко Славчев, член на Софийска адвокатска колегия, за това дали са били нарушени правата й и как се процедира в подобни случаи. Припомняме, че тя беше показно закопчана с белезници на улицата и стоя така с часове. В служебната кола беше намерена голяма сума пари, която прокуратурата определи като вноска за подкуп.

Имаше ли твърде много показност при ареста на кмета на „Младост“ Десислава Иванчева?

Начинът, по който разследващите органи се отнесоха към г-жа Десислава Иванчева и г-жа Биляна Петрова считам за изключително унизителен. Според г-жа Иванчева, в задържането им са участвали 34 полицаи и 9 служебни коли на МВР. Като се има предвид поста, който заемат задържаните лица и самият факт, че в случая става въпрос за жени, това е прекомерно. Самото задържане можеше да протече много по-спокойно, без да се вдига толкова много шум и да се блокира част от центъра на града за часове.

Нужно ли беше да я държат толкова часове с белезници на централен столичен булевард?

Не, не считам подобно отношение за необходимо. Полицията няма право да държи оковани в белезници хора насред улицата, защото уронват честта и достойнството им. Действията на служителите на МВР са в нарушение на законодателството ни. При толкова много служебни лица, участващи в задържането и при предварително одобрен план за задържане, продължилото с часове задържане на улицата е неправилно.

Нарушени ли бяха правата на задържаната кметица, унизена ли беше тя? Има ли основание да търси правата си в съда в Страсбург?

Да, считам, че правата на задържаните лица бяха нарушени. Всеки гражданин има право на защита, когато са нарушени или застрашени негови права или законни интереси.

Според г-жа Иванчева, в продължение на четири часа, от задържането им, им е била отказана своевременна адвокатска защита. По време на задържането им, на г- жа Биляна Петрова й е прилошало от унижение. Техни близки и роднини са гледали с часове как стоят оковани на улицата. Били са в тежко състояние, което е наложило викане на Бърза помощ. Считам, че задържаните лица имат основание за молба до Страсбург за обезщетение.

В практиката се нагледахме на подобни случаи на задържане, които станаха причина страната ни да бъде осъдена за нарушаване на основни човешки права.

След ареста на г-жа Иванчева прокуратурата даде брифинг, на който стана ясно, че злоупотребите в общината са били масови. Градоначалникът бе заловен с голяма сума пари, за които се смята, че са подкуп. След изнесените факти от прокуратурата, какво наказание заплашва Десислава Иванчева? Каква ще е съдбата на заместничката на Иванчева - Биляна Петрова, която е съучастник в случая? Какво наказание може да получат задържаните лица?

На изнесената днес пресконференция шефът на специализираната прокуратура Иван Гешев заяви, че г-жа Десислава Иванчева „изнудвала житейски“ за половин милион евро строителен предприемач. От прокуратурата обвиняват кметицата и нейната заместничка за извършено престъпление по чл. 302а от Наказателния кодекс, който гласи, че „за подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай, наказанието е лишаване от свобода от десет до тридесет години, глоба до тридесет хиляди лева, конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния и лишаване от права по чл. 37, ал.1, точки 6 и 7“, а именно лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност.

Дали задържаните лица са извършили или не престъпление – съдът ще реши. Дотогава предстои извършването на редица процесуално -следствени действия, които ще решат изхода на делото.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
26858 0

Свързани новини

Водещи новини