Станишев: Крайно време е Албания и Македония да започнат преговори за членство в ЕС

  • 18 април 2018 16:00

  • 1180
  • 7
Станишев: Крайно време е Албания и Македония да започнат преговори за членство в ЕС
© Facebook

Препоръката на ЕК Албания да започне официални преговори с ЕС за присъединяване, както и подновяването на тази препоръка за Македония (след като й беше „отнета“ през последните години от мандата на Груевски) са добра новина и голям успех за страните, тъй като отразяват постигнатия от тях напредък. Това е добра новина и за България, тъй като ние сме изключително заинтересовани от стабилността и европейската интеграция на Балканите. Това заяви лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на в Страсбург по повод годишните доклади на ЕК за напредъка на страните-кандидати за членство в ЕС, съобщават от пресцентъра на ПЕС.

Надявам се страните-членки на ЕС да одобрят това предложение възможно най-бързо. Премиерите от нашето политическо семейство категорично подкрепят този процес, защото това ще донесе по-голяма стабилност за региона. ПЕС винаги е подкрепял процеса на присъединяване на Западните балкани и ще продължим да оказваме всякаква помощ и сътрудничество, защото знаем, че пътят е труден. Следващата стъпка в тази посока ще бъде срещата на премиерите на ПЕС и премиерите и социалистическите лидери от Западните Балкани в София на 16 май, преди разширената среща на Европейския съвет“, заяви Станишев.

Започването на преговорите обаче неминуемо минава през разрешаването на натрупаните двустранни проблеми. Посланието на ЕС към страните е ясно – научете се да правите компромиси, защото ЕС функционира именно чрез постигането им. Изключително съм доволен от факта, че именно социалистически правителства възприемат този подход. Кабинетът на Зоран Заев в Македония подписа договор за добросъседство с България след близо 10 години протакане от страна на Груевски. Преговорите по спора за името с Гърция също напредват. В Албания социалистите начело с Еди Рама твърдо отстояват европейските ценности. Сигурен съм, че докато те са начело на своите страни, ще направят всичко възможно да изпълнят критериите. Диалогът между Сърбия и Косово остава един от най-сложните и най-важни проблеми в региона, но има и редица други. Те трябва да бъдат решени преди влизането в ЕС“, посочи лидерът на ПЕС.

Присъединяването към ЕС обаче не е лотария, от която Македония и Албания са спечелили. Те тепърва ще трябва да докажат, че изпълняват всички критерии за членство и тогава и само тогава могат да бъдат приети. ЕС обаче също трябва да демонстрира по-голяма ангажираност в региона и новата стратегия на Комисията е стъпка в тази посока – повече проекти и инициативи, повече свързаност, повече инвестиции. Специални адмирации заслужават усилията на Върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини, която демонстрира стратегически подход и ангажираност с проблемите на региона“, добави още той.

По отношение на Турция мисля, че Комисията можеше да използва по-остър и категоричен тон, както направи ЕП. Наистина, по редица въпроси имаме нужда от стратегическо партньорство, но подкопаването на демокрацията и пренебрегването на човешките права в южната ни съседка не могат да останат без последствия. ЕС е преди всичко съюз на ценности и принципи, а с това поведение Турция продължава да се отдалечава от Общността с големи крачки“, категоричен е лидерът на ПЕС.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1180 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
ЗАПОЗНАТ

2018.04.20 | 12:58

7
ПРЕДАТЕЛ,СИН НА ПРЕДАТЕЛ.ФАМИЛИЯ СТАНИШЕВИ.

2018.04.19 | 14:22

6
И ДЕЗЕРТЬОР
dekameron

2018.04.19 | 14:22

5
kraino vreme e ti pederas da promenish tvoito prodajno i protivokativno otnoshenie kam balgaria i balgarski narod
оня с коня

2018.04.19 | 14:21

4
И за какво натрапвате Европейски съюз. Какво хубаво видяхме от него?? Станахме роби, пари за бедният човек няма, притискат ни да приемаме еврогейски закони. Децата ни да си избират дали да се мъже или жени. От тоя европейски съюз мирише на сатанизъм.

2018.04.18 | 22:59

3
Може и да е извънземен.
КРУМ УСАИНСКИ-КРУПНИК

2018.04.18 | 21:15

2
Пукайте се от яд .! Днес получих специална покана да стана личен бръснар на К.УРА на Пеевски . хохохохохох кефче .
Мухахах

2018.04.18 | 17:01

1
Евахти грозния хомяк.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини