Андрей Ковачев: Само силен и ефективен Европейски съюз може да гарантира сигурността на европейските

  • 18 април 2018 14:45

  • 814
  • 0
Андрей Ковачев: Само силен и ефективен Европейски съюз може да гарантира сигурността на европейските
© Фейсбук

За да се намери трайно решение на мигрантския проблем, трябва да се запази акцентът върху справянето с различните първопричини за незаконната миграция и принудителното разселване - конфликти, преследвания, етнически прочиствания, насилие или други фактори, като крайна бедност или природни бедствия. Това заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев по време на пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург във връзка с дискусия на тема глобалната бежанска и мигрантска криза.

Според евродепутата, член на Председателството на Европейския парламент, опазването на външните европейски граници е ключов фактор в справянето с мигрантския проблем. "Общата отбрана и разузнаване, обмяната на информация във връзка с борбата с тероризма, са начините, по които трябва да се работи, за да се ограничи миграцията в Европейския съюз". Освен това за мигрантите, които нямат право да останат на територията на съответната държава, трябва да бъде гарантирано бързо връщане в страната на произход.

Ковачев подчерта, че миграцията се нарежда сред трите най-големи проблема пред Европейския съюз според мнозинството негови граждани. "Тероризмът и миграцията са свързани с физическата сигурност, докато икономическата перспектива за намиране на работа и добро образование - със социалната сигурност", поясни той. По думите му, докато с икономическите проблеми Европа може до голяма степен да се справи със собствени сили, то въпросите, касаещи тероризма и миграцията, изискват глобален отговор.

Евродепутатът подчерта, че някои от европейските граждани са гневни, но недоволството им не е причинено от това, че ЕС е прекалено силен, а напротив - от това, че го смятат за прекалено слаб, неефективен и бавно адаптиращ се към променящия се свят. "От нас зависи да дадем инструменти на ЕС да бъде по-силен и по-ефективен, и да не се злоупотребява със страховете на европейските граждани за извличане на политически дивиденти", допълни Ковачев.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
814 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини