Хасан Рохани: Иран няма намерение да напада съседите си, но ще произвежда оръжия, за да се отбранява

  • 18 април 2018 09:42

  • 2304
  • 3
Хасан Рохани: Иран няма намерение да напада съседите си, но ще произвежда оръжия, за да се отбранява
© Getty Images/Guliver

Иран няма "никакво намерение да напада" съседите си, но ще продължи да произвежда "всички оръжия", от които има нужда, за да се отбранява. Това заяви днес президентът Хасан Рохани, предаде Франс прес.

"Искаме да бъдем добър съсед и вие да сте добри съседи за нас", заяви иранският президент, обръщайки се към близкоизточните страни. Той произнесе в Техеран реч по случай Деня на иранските въоръжени сили.

"Нямаме никакво намерение да ви нападаме", увери Рохани и добави, че Иран няма "никаква нужда да атакува" други държави.

"Ние сме голяма страна с огромни ресурси, ние сме голяма цивилизована нация и през последните десетки или стотици години Иран не е нападал никой от своите съседи или от страните в региона", каза той.

Заради намесата на Иран в Сирия на страната на Башар Асад и в Ирак - в името на борбата срещу "Ислямска държава", също и в битката за регионално надмощие със Саудитска Арабия, Вашингтон, Рияд и Западът обвиняват Ислямската република, че дестабилизира Близкия изток, посочва АФП.

От своя страна Техеран редовно обвинява Запада, че е източник на всички злини в региона, защото води "империалистична" политика и подкрепя Израел.

"Заявяваме пред света, че ще произвеждаме всички оръжия, от които имаме нужда", независимо от мнението на чуждите нации за иранските оръжейни програми, изтъкна Рохани в момент, когато Западът търси средства за натиск върху Техеран с цел иранците да ограничат програмата си за балистични ракети.

"Желаем приятелски и братски отношения със съседите си и им казваме: нашите оръжия, нашата техника, нашите ракети, нашите самолти и нашите танкове не са насочени срещу вас, а са възпиращо средство", подчерта той.

"Единствено политическите преговори и мирното поведение ще осигурят възможност да бъдат уредени проблемите" на региона, добави иранският президент.

Последвайте канала на

БТА
2304 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.04.22 | 16:34

3
Съвсем логично е, защитава си интересите.
Томахавка до руските пияници

2018.04.22 | 16:34

2
Ето това са приятелите на руската сган, все ислямисти и диктатори...

2018.04.22 | 16:34

1
САЩ нападат Иран , а Иран не напада САЩ ! САЩ са нацвъкали стотици военни бази по целия свят , но лаят че РУСИЯ била агресивна ??? Нагли лъжци и кръвопийци !

Добави коментар

Водещи новини