Руски вицепремиер: С някои контрасанкции срещу САЩ се прострелваме в крака

  • 18 април 2018 09:18

  • 2015
  • 7
Руски вицепремиер: С някои контрасанкции срещу САЩ се прострелваме в крака
© gettyimages (архив)

Спирайки доставките на ракетни двигатели за САЩ в рамките на контрасанкциите срещу Запада, Русия фактически "сама си стреля в крака". Това заяви вчера руският вицепремиер Дмитрий Рогозин пред телевизия "РБК".

"Американците все още летят в Космоса с наши кораби "Союз", имаме сътрудничество, свързано с Международната космическа станция, подготвяме екипажи, доставяме двигатели", напомня заместникът на Дмитрий Медведев, който отговаря в правителството за отбранителната способност на Руската федерация. "Но можем ли изведнъж да спрем нещата? Винаги трябва да претегляме плюсовете и минусите, за да разберем къде е чистата политика, заради която може дори да се застреляме в крака, а къде е същинският икономически прагматизъм", подчертава той.

Според Рогозин Русия изнася не твърде модерни ракетни двигатели и със спечелените пари разработва нови. Затова сътрудничеството тук е по-изгодно за руснаците, отколкото за САЩ.

Тази година Беларус планира да започне износ на реактивни системи за залпов огън "Полонез". Според източник, близък до отбранителното министерство в Минск, 10 такива системи е поръчал Азербайджан, пише "Комерсант". Азербайджанският министър на отбраната Закир Хасанов вече е посетил беларуската столица, за да се запознае с технологията, по която се произвеждат ракетните комплекси. Източници на вестника виждат в подготвяния договор "леко закъсняла" реакция на Азербайджан след доставките на руски ракетни комплекси "Искандер" за Армения. Според тях сделката ще предизвика недоволство у Армения, но "Искандерите" ще изиграят ролята на възпиращ фактор в арменско-азербайджанските отношения, помрачени от конфликта в Нагорни Карабах.

Главният редактор на руското сп. Moscow Defense Brief Михаил Барабанов също смята, че Баку реагира на появата на "Искандери" в Армения, но изтъква, че "Полонезите" стрелят с китайски ракети и беларуският договор е успех по-скоро за китайската отбранителна промишленост.

Индия може да купи от Украйна силови агрегати за първите две фрегати от четирите, които Делхи е поръчал в Русия, пише "Известия". При всяко положение миналия август индийска комисия одобри отпускането на 76 милиона долара за покупка на два комплекта газотурбинни двигатели за бъдещите кораби. Руско-индийски договор за строеж на четири фрегати от проект 11356 се очаква да бъде подписан през юни т. г., напомня изданието съобщение на военно-дипломатически източник за ТАСС. Две от фрегатите се предвижда да бъдат построени в Русия, другите две - в индийска корабостроителница. Федералните ресорни ведомства са отказали коментар.

За индийската поръчка Русия няма да използва недостроените фрегати в своите заводи, увери източникът. Работата по тях бе спряна след 2014 г., когато избухна конфликтът на Москва с Украйна заради Крим и Донбас - Киев блокира доставките на корабни турбини за Руската федерация. Затова Русия спешно организира в момента производство на собствени газотурбинни агрегати, пояснява "Известия".

Последвайте канала на

БТА
2015 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
''Томахавка'' до руските намници.

2018.04.22 | 20:37

3
само тъпите русофили могат да твърдят обратното хахахах
дуцийййй, дуци

2018.05.01 | 08:43

7
Това което си видял болшевишко канче, е това кето са ти показали пияните ватенки. А те са една пропагандна машина на която вярват само настъпани ожлюви като теб. Истината е с вругата посока, нещастник циментен
до тръна без бодли

2018.05.01 | 08:39

6
Трън си ама не бодеш, русофил смотан. НАСА имаше совалки които остаряха и ги пенсионираха от съображения за съгурност. Сега работят по технологии които в русия не са дори в проект. От Русия взима двигатели на цена 10-20 пъти по-ниска отколкото сами да ги произведат в Америка. По
трън бодлив

2018.04.25 | 01:03

4
Цитирам Рогозин -Русия не изнася твърде модерни двигатели-за САЩ! Да ама те ги купуват защото техните се самозапалват -спомнете си смърта на 9 астронафта! САЩ без ракетни двигатели са в крах защото техните ракети умници няма с какво да летят и ще стоят на замята! Така че запад
дуци

2018.04.19 | 07:28

1
ЦЪРВУЛИИИ ВИДЯХМЕ РЪЖДИВИТЕ ЩАТСКИ РАКЕТИ ЧЕ МОГАТ ДА СЕ ПОЛЗВАТ ЗА ФОЕРВЕРКИ НА ПРАЗНЕНСТВА
признание

2018.05.01 | 08:22

5
директно се прострелвате в главата пияна
смешни и жалки

2018.04.22 | 20:37

2
Щом Рогозин , на високо правителствено ниво твърди , че ракетните им двигатели са " не особено модерни " ,това по болшевишката терминология означава , че са първобитни и от времето на Гагарин !

Добави коментар

Водещи новини