Андрей Ковачев: Гърция няма как да монополизира името "Македония"

  • 17 април 2018 21:14

  • 1742
  • 3
Андрей Ковачев: Гърция няма как да монополизира името "Македония"
© Фейсбук

Всичко зависи не само от желанието на политическите елити в Тирана и Скопие, но и от това какво те правят на дела - дали националният егоизъм или разни националистически теории, които се развиваха в последните 10 години в Македония ще продължат да бъдат водещи или ще бъдат преодолени. Това обясни пред БНР евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев в коментар на препоръката на Европейската комисия, отправена към страните-членки на Евросъюза, а именно да започнат преговори за присъединяване на Албания и Македония.

"Надявам се, че нашите съседи са разбрали, че пътя на конфронтация не води до никъде или по-точно води до трагедии, до жестокости, до противопоставяне, до кръвопролитие, до насилие, до войни", добави евродепутатът.

"Гърция няма как да има монополизираща сила или да иска да монополизира името "Македония", тъй като това е географски регион, който не може да бъде монополизиран от никой", подчерта Ковачев по повод името на Македония и гръцките претенции за него, както и изрази надежда, че ако има референдум за името на Македония, то той да не бъде в духа на противопоставяне между отделните партии.

Евродепутатът открои и ключовата роля на България в дебата за Западните Балкани, както и коментира започващата тази вечер от Тирана обиколка на комисаря по външните работи Федерика Могерини и европейския комисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, която определи като "препотвърждение на ангажимента на ЕС, а не само на думи и на хартия, към гражданите на Западните Балкани".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1742 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
х

2018.04.18 | 13:22

3
На този сигурно някой "македонец" му е обещал малко евро за да пробута по-бързо приемането им в ЕС. Точно заради такива като него последните 100г. се измислиха нови нации. Иначе Македония щеше да е географска област в Република България.

2018.04.18 | 10:27

2
смешник

2018.04.18 | 04:54

1
селянията не е патриотизъм мунчо

Добави коментар

Водещи новини