ЕК препоръчва началото на преговори за присъединяване с Македония и Албания

  • 17 април 2018 17:26

  • 1584
  • 2
ЕК препоръчва началото на преговори за присъединяване с Македония и Албания
© Getty Images/Guliver

Европейската комисия препоръчва началото на преговори за присъединяване с Македония и Албания. Това обяви върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини на съвместна пресконференция с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан.

На заседанието на Колегиума на комисарите в Страсбург дойде положителната и окуражаваща новина, че Еврокомисията препоръчва започване на преговорния процес за присъединяване на Македония и Албания. След това е въпрос на решение на Европейския съвет през юни, но "позитивното послание, което очакваха в Скопие и Тирана дойде", каза Федерика Могерини, цитирана от БНР.

От шестте страни от Западните Балкани Черна гора и Сърбия имат сериозен напредък в преговорния процес, работи се и с властите на Босна и Херцеговина и с Косово за постигане на напредък.

Към този момент не могат да бъдат отворени нови преговорни глави с Турция. Анкара обаче остава ключов и стратегически партьор, с който не винаги сме на едно мнение, но с който си сътрудничим по много въпроси, каза Могерини.

По отношение на страните от Западните Балкани проблемни области остават правовата държава, борбата с корупцията и организираната престъпност.

"Западните Балкани са Европа и ще бъдат част от европейското бъдеще, това е част от споделен интересен и е за доброто на Европа", каза още Федерика Могерини, която довечера заминава на балканска обиколка, която започва от Тирана.

Тя съобщи още, че е в процес на подготовка и срещата на върха в София, която не означава, по думите й, разширяване, но е важен принос към този процес.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1584 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.04.18 | 09:39

2
Като се присъединят ще цъфнат и завържат като нас !!!! Наивници !!!!!!
ЦИОНИСКИЯ ПЛАН "КАЛГАРИ"

2018.04.17 | 23:57

1
ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА БЯЛАТА РАСА В ЕВРОПА В ДЕЙСТВИЕ.

Добави коментар

Водещи новини