Еврокомисар: Икономиката в цяла Европа е в растеж, но все още има над 3,5 милиона безработни млади х

  • 17 април 2018 10:43

  • 1030
  • 2
Еврокомисар: Икономиката в цяла Европа е в растеж, но все още има над 3,5 милиона безработни млади х
© EU2018BG

Еврокомисарят за заетостта, социалните въпроси, професионалната квалификация и трудовата мобилност Мариане Тисен заяви, че икономиката отново е в растеж в цяла Европа, а безработицата е на ниво 7,1 процента - най-ниската от 2008 г. досега. Намалява и безработицата сред младежта, но в относително изражение остава висока - 16 процента в Европа с огромни национални разлики от 6 до 45 процента.

В Европа над 3,5 милиона млади хора са безработни и има все още над 8 милиона продължително безработни, каза Тисен при откриването на неформалното заседание на министрите на ЕС по заетостта и социалната политика в Националния дворец на културата в София. Икономиката се развива, сега е моментът никого да не забравяме - не защото така е справедливо, а защото трябва да се ангажират всички, каза Тисен. По думите й в момента Европа застарява, намалява работната сила и ако искаме икономиката да е конкурентоспособна в цифровата среда, системата за социална сигурност трябва да е устойчива. Хората трябва да актуализират своите умения, за да се адаптират към по-голям преход в живота си, да сменят различни работни места, допълни еврокомисарят. Тисен посочи, че старото определение на държавата на благосъстоянието беше "грижи от люлката до гроба", но новото определение трябва да бъде "развитие от люлката до гроба", което е и смисълът на първия стълб на социалните права - образование, обучение през цели живот.

Според Мариане Тисен трябва да се почне много рано в инвестициите в образование, а умението за учене трябва да се превърне във втора природа за нас. По думите на еврокомисаря разликите в уменията са основна причина за дългосрочната безработица и въпреки че държавите членки правят реформи и предоставят стимули за работа, все още 63 милиона европейци не притежават основни цифрови умения. Нашата препоръка им помага, но не става въпрос само за основни умения; за да бъдат нашите фирми конкурентоспособни, трябва да се инвестира във високи умения, които са необходими за цифровата икономика, каза Тисен. Според нея разминаването в уменията пречи за намирането на работа, но затова помага младежката гаранция, като всяка годна 3,5 милиона млади хора получават предложения за работа, като половината от тях продължават да работят и да се учат 12 месеца по-късно.

Ние трябва да инвестираме в хората не само чрез нашите политики, а и по по-традиционен начин чрез нашия бюджет - нашата нова многогодишна финансова рамка трябва да гарантира инвестиции в хората, в социалната област, заяви еврокомисар Тисен.

Последвайте канала на

БТА
1030 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
хикс

2018.04.17 | 11:31

2
При 3,5милиона безработни ,при това млади, да вкарвате и преразпределяте насила африканските цигани си е престъпление.
dekameron

2018.04.17 | 11:18

1
moje bi iskate tce ikonomikata e vav podem no na shengen a ne na ciala evropa.

Добави коментар

Водещи новини