Руски вестник: Новата Студена война влезе в хиперактивна фаза

  • 17 април 2018 09:45

  • 2327
  • 4
Руски вестник: Новата Студена война влезе в хиперактивна фаза
© gettyimages (архив)

С демонстративния ракетен удар по Сирия световният хегемон показа, че няма намерение да се изнесе от региона, че си брани интересите и няма да отстъпи Сирия на руснаците, пише "Взгляд".

САЩ, Франция и Великобритания нанесоха в събота координирани удари по сирийски обекти след предполагаемата атака с химическо оръжие в град Дума край Дамаск на 7 април. Руското издание нарича британците инициатори на историята с химическата атака и фини манипулатори с интереси на горивния пазар, а французите според него са си спомнили, че Сирия е била тяхна колония между двете световни войни.

"Взгляд" констатира неприятния психологически ефект от съботната операция на Запада като част от поредицата удари през последните месеци наред с битката край Дейр аз Зур, "делото Скрипал" и новите санкции срещу Москва. Западната коалиция се стреми светът да свикне с мисълта, че позицията на Русия не е пречка за нейните планове и Руската армия не ще може да защити своите съюзници.

Това е намек, отправен до всички потенциални приятели на Москва, твърди електронният вестник. Той прави извода, че стабилност няма да има, картата на света явно ще се разпада, и то не само в Близкия изток, и приканва руските власти да се включат в новата подялба на света, ясно съзнавайки интересите на Русия. Федерацията според "Взгляд" има нужда "например от пазар за горива, от Близкия изток, транзит от Китай за Европа".

Руското издание призовава жителите на страната да бъдат последователни и припомня, че бездруго не са се притеснявали много за устава на ООН през 2014 г., когато Москва анексира Крим. След западния удар в Сирия Русия прояви сдържаност и предвидливост, като реши да не отвръща на Вашингтон с военни акции. Това ще даде на Америка и Русия възможност за нов опит да нормализират сегашните си трудни и конфронтационни отношения, заявява в интервю за "Известия" политологът от САЩ Пол Сондърс.

Експертът обаче предупреждава, че още има реална заплаха от военен сблъсък между САЩ и Русия в Сирия. Американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския ще бъде подложен на политически натиск, целящ да се попречи на сирийския лидер Башар Асад, Русия, Иран и Турция да определят изхода от войната. Това може да доведе до ново напрежение и по-нататъшна конфронтация, обяснява той.

Междувременно американските санкции предизвикаха "черен понеделник" в Русия, сриване на руските пазари и девалвация на рублата. Централната банка в Москва допусна, че заради тези санкции инфлацията ще расте и Русия може би ще трябва да коригира цялата си парично-кредитна политика, отбелязва "Взгляд" в друг материал.

Кремъл и руското правителство на Дмитрий Медведев се подготвят отрано за варианта САЩ да изберат най-твърдия сценарий за евентуални нови санкции след предполагаемата атака с отровен газ в Сирия, разказва "РБК", като се позовава на федерални служители. Москва очаква сред най-суровите възможни мерки санкции срещу руския държавен дълг и изключване на Русия от системата СУИФТ. Крайно сериозни опасения буди и възможността за блокиращи санкции срещу най-големите руски банки - Сбербанк и ВТБ, пише вестникът.

Държавната дума отложи гласуването на законопроекта за контрасанкции срещу САЩ. Според председателя й Вячеслав Володин той ще бъде разгледан най-рано в средата на май, за да бъде обсъден преди това с експерти и с правителството, посочва "Ведомости". "Желанието да се демонстрира сила на всяка цена чрез ответен удар, обичайно присъщо на руските политици, отстъпи пред гласа на разума. Има шанс този път да не се вършат глупости", коментира политологът Абас Галямов.

Санкционната война ще изолира още повече руската икономика, ще затвърди технологическото й изоставане и ниските темпове на растеж. А ответни мерки на Русия само ще влошат ситуацията, смятат експерти на "Ведомости", цитирани в друг материал.

Ударите по Сирия и истеричната риторика на официална Москва по този повод, скандалът около "делото Скрипал", антируските санкции на Запада и контрасанкциите на Москва буквално крещят, че новата студена война навлиза в хиперактивна фаза, а покерният турботурнир с участието на водещи западни сили, а също така на Русия и Иран, наближава финала си, пише "Комерсант".

"Американецът, англичанинът и французинът имат несъпоставимо повече чипове. Руснакът и иранецът на практика нямат шансове. И вече няма как да блъфират. Остават им три варианта - или да преобърнат масата, или радикално да променят стила в играта си, или с усмивка да признаят загубата, да станат от масата и да тръгнат да печелят за достоен живот някак другояче", се казва в коментара.

Последвайте канала на

БТА
2327 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
НЕНАЯЛИ СЕ НА ЗЕМЯ

2018.04.20 | 08:35

4
Ситуацията за Русия е както казват македонците : -Или ке ми даеш , или ке те е.бем ! Да избират --доброволно или насила да се съобразяват със установения в света ред и да се откажат от Имперската си завоевателна политика !
Крум Усаински-Крупник

2018.04.20 | 08:35

3
Цървули!!!Сибирско-Азиатските Дегенерати са Недоеволюирали Примитиви,които разбират само от бой!!!Бий ватенките,за да те уважават!!!Запада сгреши много,като се опита да води нормален диалог с Кремъл!!!Рускенефа ще свърши като СССР!!!Неизбежно е!!!Ура и Слава!!!
80%

2018.04.20 | 08:35

2
"Моля" русофилните утайки да ми дадат пример само за една развита държва с диктатор начело. Няма смисъл да си губите времето, скъпи утайки, няма такава. Матушката ви е най- голяма, с най много запаси от най- много ресурси и въпреки това по БВП на глава от населението e 48-о мяст
80%

2018.04.20 | 07:00

1
Отделно с най- висок процент на болни от СПИН, най- ниска продължителност на живот, сигурно са в топ 3 на самоубийства. Най- бедните бели хора, в най- богатата на ресурси държава. Истината боли, но важното е че е истина, а надеждата умира последна, но важното е, че умира.

Добави коментар

Водещи новини