Имунотерапевтични лекарства осъществиха пробив в лечението на рака на белия дроб

  • 17 април 2018 08:08

  • 3578
  • 0
Имунотерапевтични лекарства осъществиха пробив в лечението на рака на белия дроб
© Pixabay

За пръв път лечение, което стимулира имунната система на човешкия организъм, е довело до значително намаляване на смъртните случаи при хора, които наскоро са били диагностицирани с най-разпространения вид рак на белия дроб, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс.

При проведените тестове лекарството Keytruda на германската фармакологична компания "Мерк", приложено успоредно със стандартна химиотерапия лечение е намалило с 51 на сто риска от смърт при усложнение на рака. Данните са в сравнение с едногодишното лечение само с химиотерапия на същия вид тумори. Получените резултати ще доведат до нови стандарти за справянето с вече разпространилия се рак на белите дробове за около 70 хилядите пациенти, диагностицирани годишно в САЩ.

При друго изследване беше установено, че имунотерапевтичната комбинация на "Бристол-Майърс-Скуиб" Opdivo и Yervoy е подействала по-добре отколкото химиотерапията при забавяне наполовина на влошаването на пациенти с напреднал рак на белия дроб, даващ генетични дефекти. Но ползата е траела по-малко от два месеца и още е рано да се каже дали комбинацията наистина увеличава шансовете за оцеляване при заболяването.

Keytruda, Yervoy и Opdivo са от класа на чекпойнт инхибиторите. Те премахват обвивката която притежават някои ракови клетки ,която им помага да се скрият от имунната система. Лекарствата се вливат интравенозно и струват около 12 500 долара месечно.

Лекарството Keytruda беше одобрено миналата година, но лекарите се колебаеха да го използват, тъй като то беше тествано в рамките на ограничено изследване, което не доказваше дали то удължава живота. Новите изпитания на д-р Лина Ганди от Нюйоркския университет са установили точно това при 616 пациенти при успоредно лечение с химиотерапия и Keytruda.

Последвайте канала на

БТА
3578 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини