Канада прибира семействата на дипломатите си в Куба

  • 17 април 2018 07:18

  • 1107
  • 0
Канада прибира семействата на дипломатите си в Куба
© pixabay.com

Канада реши да репатрира семействата на канадските дипломати на служба в Куба след силни мигрени и други необичайни симптоми, наблюдавани миналата година, предадоха световните агенции. Новината съобщи правителството на Джъстин Трюдо.
Десет канадци са били жертви на подобни проблеми в периода пролетта-есента на 2017 г. Те се оплакваха от световъртеж, главоболие, гадене, неспособност за концентрация, съобщава канадското външно министерство.


Причините за това състояние остават неизвестни, но може да са резултат от човешки действия, се казва в съобщение на канадското външно министерство. В него не се правят предположения за отговорните, а само се хвалят "конструктивните и позитивни отношения с Куба".

Поради тази несигурност, канадските дипломати в Куба няма да бъдат придружавани от членове на семействата им и разпореждания ще бъдат взети в идните седмици, за да се организира репатрирането на дипломатическите семейства, които се намират сега там, се казва в съобщението на канадското външно министерство.

Двадесет и четири американски дипломати в Хавана също имаха сходни оплаквания. САЩ ги приписаха миналата година на вероятно използване на акустично оборудване, способно да предизвика мозъчни увреждания. Но Канада смята подобен сценарий за "невероятен", според правителствен източник.

Според канадското правителство нови случай на горепосочените симптоми не са били регистрирани от началото на есента на 2017 г. Семействата на дипломатите, които са се върнали в Канада, обаче продължават да изпитват симптомите. В някои случаи те намаляват, преди да се появят отново, подчертава канадското външно министерство.
Отава продължава да разследва случаите.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1107 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини