Харесайте facebook страницата ни

Тереза Мей: Великобритания удари Сирия заради националния си интерес, а не по заповед на Тръмп

© Getty Images/Guliver

Британският премиер Тереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на ... към профила заяви в парламента, че решението й да се присъедини към западните удари по Сирия се е опирало на британския национален интерес, а не на следване на заповеди на президента на САЩ Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на ... към профила , предадоха ДПА и Франс прес.

Малко преди това лидерът на опозицията лейбъристът Джереми Корбин заяви, че "Великобритания трябва да играе ролята на лидер в търсенето на примирие в този конфликт, а не да получава инструкции от Вашингтон".

"В наш национален интерес е да осуетим бъдещо използване на химически оръжия в Сирия и да защитаваме световния консенсус, че тези оръжия не трябва да се употребяват. Така че не сме направили това, защото президентът Тръмп го е поискал. Направихме го, защото сметнахме, че това е правилното действие", заяви Мей.

Тя добави, че има широка международна подкрепа за ударите на САЩ, Франция и Великобритания по сирийски обекти за химически оръжия.

Мей заяви, че не се е консултирала с парламента, защото "скоростта, с която действахме бе от основно значение в сътрудничеството с нашите партньори за избягване на бъдещи хуманитарни страдания и запазване на сигурността на операциите ни".

"Това беше ограничен, високоточен удар на законова основа, която се е ползвала и преди", заяви тя.

Мей отбеляза, че голяма част от довелите до операцията разузнавателни сведения "са били от такова естество, че не можеше да се споделят в парламента".

"Винаги сме заявявали ясно, че правителството има правото да действа бързо в националния интерес", посочи Мей.

На въпрос дали ще нареди нови удари ако в бъдеще се установи, че се били използвани химически оръжия, Мей отговори" "Никой не трябва да изпитва съмнение в решимостта ни да гарантираме, че няма да се стигне до ситуация, в която употребата на химически оръжия е нормализирана", отбелязва Ройтерс.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви, че Мей е сгрешила, като не е поискала одобрение от парламента преди да се включи във военната операция. Според него това решение е законово спорно, а Мей е действала "по каприза на президента на САЩ".

Корбин поиска да се приеме закон, който да задължава правителството да се консултира с парламента преди да предприема военни действия.

Британските премиери не са законово задължени да се допитват до парламента за военни действия, но има такава практика откакто Великобритания се включи във войната в Ирак през 2003 г., отбелязва БТА.

Корбин припомни, че предишният премиер Дейвид Камерън Дейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. ... към профила е поискал парламентарно разрешение за военни действия в Либия и Сирия през 2015 г., а парламентът е гласувал за участието в иракската война през 2003 г.

По-рано и лидерът на либералдемократите Винс Кейбъл заяви, че Мей "е направила сериозна грешка, като не е обсъдила военните действия с парламента" и изрази безпокойство от "липсата на информация за сроковете и целите" на операцията.

"Следването на един непредсказуем президент на САЩ не е заместител на парламентарно одобрение", каза той.

Коментари
Коментари (9)
Коментирай
гост (гост)
17.04.2018 | 13:45

Къв е интереса на Британците в Сирия - някой рязан ли ...

Рейтинг:
 
0
soho (гост)
17.04.2018 | 17:08

Ние искаме да ударим Великобритания заради гейовите в Сохо.

Рейтинг:
 
0
Ники (гост)
17.04.2018 | 17:09

Иска да замъгли тъпите си Врекзит преговори!

Рейтинг:
 
0
(гост)
17.04.2018 | 17:09

Знаят да се крият зад ценности и интереси! А какъв ти е интересът ......?

Рейтинг:
 
0
Българ (гост)
17.04.2018 | 17:09

Искахте да видите съветското ПВО на какво ниво е? Е видяхте го!

Рейтинг:
 
1
гошо (гост)
17.04.2018 | 17:09

Дърта терористка и убийца.

Рейтинг:
 
0
Реалист (гост)
17.04.2018 | 17:09

Права е, удариха Сирия заради интереса си а не заради правото.

Рейтинг:
 
0
дуци (гост)
18.04.2018 | 12:18

АААА РЕПТИЛА МЕЙ И ПОЛИТИКАТА НА АНГЛИЧАНИТЕ Е ВИНАГИ ПРОАМЕРИКАНСКА

Рейтинг:
 
0
Bанчо Борето (гост)
17.04.2018 | 13:48

дрън дрън ярина от Крупник .

Рейтинг:
 
1
 
Добави Коментар