Сафет Халил получи награда от ПЕТА

  • 16 април 2018 21:21

  • 6869
  • 1
Сафет Халил получи награда от ПЕТА
© Pixabay

Спасителите на щъркели от Североизточна България получават награда от международната организация за защита правата на животните ПЕТА.

Сафет Халил от село Зарица и останалите хора, които приютиха замръзнали птици преди месец, бяха обявени за "Герои за животните".

„Малко селце с голямо сърце” – така от създадената преди близо 40 години в Съединените щати организация ПЕТА, наричат Зарица – населеното място, в което първо бяха приютени обледенени щъркели. Първият спасител беше Сафет Халид, който приюти 5 птици. Сега той и останалите хора, които помогнаха на щъркелите, са определени за „Герои на животните”.

„Да са живи и здрави, не очаквах, че ще има такова нещо и чак там ме уважиха. От целия свят ми се обаждат хората – от Шотландия, от Испания, от къде ли не”, каза Сафет Халид пред БТВ.

Той вече е получил грамотата от ПЕТА, в която пише: „Вие допринесохте за един по-добър свят”. Спасителят на щъркели има благодарности и от екоминистерството и кмета на община Главиница. „От цялата работа с щъркелите разбрах, че трябва да сме единни, трябва да се обединим, за да сме добре”, казва Сафет.

Откакто бяха освободени в края на март, щъркелите му липсват всеки ден. Той се надява, че ще ги види отново и планира да им направи гнездо.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6869 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
AK47

2018.04.17 | 08:26

1
ПЕТА са убийци.

Добави коментар

Водещи новини