Валери Симеонов откри форум, посветен на културните тенденции в етнически смесените райони

  • 16 април 2018 15:49

  • 1719
  • 1
Валери Симеонов откри форум, посветен на културните тенденции в етнически смесените райони
© Булфото (архив)

Вицепремиерът Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 откри в Пловдив Национален форум, посветен на пространствени и културни тенденции в етнически смесените райони. Той се организира по инициатива на Ральо Ралев, кмет на район "Северен" в Пловдив, с основен акцент идентифицирането на проблемите в етнически смесените квартали и търсене на решението им.

"Очаквам на този форум да се поставят проблемите за етническото съжителство, което всички знаем, но рядко се намират хора, които го правят и търсят решението им". Това каза преди конференцията Симеонов и като положителен пример посочи районният кмет Ральо Ралев.

Според Симеонов решението на проблемите е разбиването на модела на гетото и подчерта, че това може да стане и чрез сега съществуващите закони, които обаче трябва да се спазват. В България имаме проблеми и предизвикателства в районите със смесено население, но винаги в историята си сме доказали, че можем да ги преодоляваме, каза в приветствието си в залата вицепремиерът.

Миналото лято Ральо Ралев и институциите в Пловдив доказаха това, като в една от махалите се откри полицейски участък, надлежно се описаха незаконните постройки и в същото време не се накърни честта на гражданите и от двата етноса, каза още Симеонов.

Заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов посочи Пловдив като пример за добър модел за етническо съжителство. През последните 25 години, с либералните опити на много политици не само от България, но и от чужбина, етническият модел за интеграция на ромите в страната се провали тотално, подчерта Балабанов.

Според него истинската интеграция на малцинствените групи в България ще се постигне тогава, когато всички заинтересовани от това физически лица и институции наложат върховенството на закона.

Идеята на форума е да поставим началото на един дебат, с който да стане ясно както какво целим, така и политиката, която се опитваме да прокараме през последните 6 години в района, каза Ральо Ралев. Според него трябва да се обърне внимание на малцинствата, като всички институции на местно ниво се обединят и работят заедно.

Като положителен пример посочи идеята за връщането на децата в училище, покрай което по думите му е достатъчно и това, че се е направило прочуване колко деца не ходят и защо на училище. Ако тези деца днес на получат образование, утре няма как да им говорим за закони и спазването им, каза още районният кмет.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1719 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
07

2018.04.25 | 16:40

1
Гад!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини