Новият критерий за прием на първокласници доведе до хаос и недоволство на родители

  • 16 април 2018 15:38

  • 9032
  • 3
Новият критерий за прием на първокласници доведе до хаос и недоволство на родители
© Булфото (архив)

Новият критерий за прием на първокласници в София доведе до хаос и недоволство на родители в София, видя репортер на Novini.bg.

За да запишат децата си в желаното училище, родителите трябва да подадат заявление на място, а към него да приложат удостоверение за адресна регистрация на детето. В първия ден за прием се извиха опашки от родители на гишетата на ГРАО в София. Изнервени служителки недоволстваха при подаване на неправилно попълнени бланки, а и от факта, че ще закъснеят за обедната си почивка.

В чакалните, майки на бъдещи първокласници се жалват, че е много вероятно децата им да не бъдат приети в желаните училища, заради новите правила. Те споделяха, че някои от родителите предвидливо са си извадили удостоверенията преди дни, за да запишат децата си в първия ден за прием, обявен от Столична община. Това обаче е довело до струпвания на хора и дълги опашки.

Според нова наредба най-голям шанс да бъдат приети ще имат децата, живели в района на училището през последните 3 години. За адрес на детето се приема този на майката. Тази година от изискванията е отпаднал критерият месторабота на родител. Няма да има значение и кога са подадени документите в рамките на кампанията.

Според просветният министър Красимир Вълчев няма да има недостиг на места за първи клас. Водещ критерий е децата да се записват в най-близкото училище.

В София се очаква за първи клас да кандидатстват над 12 хиляди деца.

Припомняме, че недоволни майки и бащи подадоха жалба в Комисията за защита от дискриминация, а нейното решение се очаква през май. Според тях с тези правила се дискриминира най-уязвимите групи в обществото – хората, които нямат собствено жилище, или самотни майки.

Има и казуси, при които ако в семейството има две или повече деца и те са приети по старите критерии, а кандидат-учениците по новите, те ще трябва да учат в различни училища и дори в различни квартали. Това е съпътствано с много големи трудности за родителите, които ще трябва да се се разкъсват сутрин, за да успеят да заведат малчуганите до училищата им. Проблем ще се получи и с взимането от училище на най-малките, които няма как да си тръгват сами.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9032 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
glistopad

2018.04.17 | 11:18

3
Крепостни селяни....пардон - ученици...

2018.04.17 | 11:18

2
Седесарската пикоч обърка държавата с цел да я демокунизира.

2018.04.17 | 11:18

1
ТОДОРЕ БЕГАЙ ОБРАТНО В АСЕНОВГРАД

Добави коментар

Водещи новини