Бисер Петков: Подготвихме проект на закон за предприятията на социалната и солидарната икономика

  • 16 април 2018 11:08

  • 1752
  • 0
Бисер Петков: Подготвихме проект на закон за предприятията на социалната и солидарната икономика
© МТСП

Министерството на труда и социалната политика подготви проект на закон за предприятията на социалната и солидарната икономика. Проектът през следващите дни ще бъде публикуван за обществено обсъждане.

Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  на международна конференция на тема "Социалната икономика - за икономически устойчив и социално приобщаващ ЕС" в Бояна. След приемането на концепция за развитие на социалната икономика през 2012 година, България изпълнява трети двугодишен план за действие по социалната икономика, припомни министърът. По думите на Петков българското председателство е обявило темата за социалната икономика за приоритет. Министърът смята, че конференцията ще остави белег по развитието на политиката за социална икономика. По думите на Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  социалната икономика допълва общия спектър на социалните политики, като интегрира предприемачеството, асоциира гражданите и работниците, солидаризира обществото и постига социални ефекти.

Във видеообръщение европейският комисар за вътрешния пазар, индустрията, предприемачеството и малките и средните предприятия Елжбета Бенковска посочи, че социалната икономика е важна за работните места, 10 процента от бизнесите в ЕС са социалната икономика. По думите на Бенковска социалната икономика е важна, когато се говори и за пробив в иновациите, защото социалните компании помагат за справянето със социалните предизвикателства. Според нея, когато се мисли за бъдещето на единия пазар, трябва да се отговори на предизвикателствата на новата ера и всеки гражданин да бъде подготвен, за да е пригоден за дигиталната ера. Еврокомисарят отбеляза, че ЕК през 2017 година е предприела действия за стартиращи и разрастващи предприятия, предоставяне по-лесен достъп до работни места, подобряване на социалния аспект на социалната икономика.

Председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов отбеляза, че социалната икономика е един от важните инструменти за реализиране на целите на стратегията Европа 2020 . Той цитира данни, според които в рамките на ЕС съществуват два милиона предприятия на социалната икономика, като в тях е заета около 6 процента от работната ръка на ЕС. По думите на Адемов това е доказателство, че социалната икономика има своето място, както в рамките не реалната икономика, така и в гражданското обществото. Според него философията на социалната икономика за извършване на дейност в обществена полза, като печалбата се реинвестира за социални инвестиции, е надеждна рамка за реализиране на тази политкика.

Президентът на Социална икономика Европа Хуан Антонио Педрено Фрутос поздрави българското европредседателство за поставянето на социалната икономика като приоритет. Той припомни, че в ЕС се осъществява програма от мерки, в която участват повече от 20 дирекции на комисията в посока на стимулиране на социалната икономика -по-богата нормативна рамка, финансиране и други. Експертът говори за необходимостта и от европейски екшън план за социалната икономика, за да се засили и разшири дейността й. Този план трябва да признае социалната икономика като важен фактор, защото тя произвежда 8 процента от БВП в Европа, осигурява над 8 милиона работни места и има над 32 милиона членове, организирани в различни взаимоспомагателни дружества, кооперативи и други, допълни Хуан Антонио Педрено Фрутос. Експертите смятат, че социалната икономика може да е инструмент не само за борба с бедността, а и за предотвратяването й.

Последвайте канала на

БТА
1752 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини