Димитър Делчев: ДБГ внимава да не влезе в тактическа коалиция. Напускаме Реформаторския блок

  • 14 април 2018 17:40

  • 2642
  • 3
Димитър Делчев: ДБГ внимава да не влезе в тактическа коалиция. Напускаме Реформаторския блок
© ДБГ

Националният съвет на „Движение България на гражданите“ взе решение да напусне коалицията Реформаторски блок. Няма да бъдем повече част от РБ, защото част от партиите не заявиха категорично, че желаят да бъдат опозиция и на действия на прокорупционното управление на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, заяви пред медии председателят на ДБГ Димитър Делчев.

Ще водим разговори с политически партии, които също смятат, че този феодален модел на управление на държавата и общините трябва да бъде спрян. ДБГ, обаче, внимава да не влезе в тактическа коалиция, защото нашата цел е да работим за по-широко обединение на демократично мислещите хора, не на партийни елити, каза още Делчев. Трябва да направим нещо трето - по-добро от ГЕРБ и БСП, което да им бъде техен контрапункт, допълни той.

Според думите му бъдещото обединение трябва да си постави за задача подреждането на държавата така, че качеството на живот да е съизмеримо със Западна Европа, за да останат младите хора в България.

Това, което ние си поставяме като задача, е максимално отворена коалиция, единодействие срещу това управление - не да влизаме в тактически сглобки, каза Димитър Танев, член на Изпълнителния съвет на ДБГ. Само с обединена демократичната общност може да преборим корупционния модел на ГЕРБ и БСП, който се е окопал в управлението, допълни той.

Дошло е времето да спрем да си говорим за партийни лидерски решения, а за решения на реалните проблеми. Не е интересно дали помежду си се харесваме, а дали можем съвместно да решим проблемите на хората като ниските доходи, безработица, липса на кадри, образованието, корупцията, сигурността, добави Даниела Везиева, заместник-председател на ДБГ.

Има категорично отстъпление от нашите евроатлантически позиции от страна на управляващото мнозинство, което продължава да се снишава по важните теми в международен план, заяви Найден Зеленогорски, заместник-председател на ДБГ. Половинчато беше становището по случая Скрипал, в момента за кризата в Сирия също няма ясна позиция. Трябва да бъдем част от позицията на ЕС и НАТО, защото тук говорим за доверие и отговорност, добави той.

Предедателят на парламентарната група на един от партньорите казва, че нашият път е Евразия, а ГЕРБ също отстъпват от евроатлантическата посока и това не можем да допуснем, добави Зеленогорски.

Даниела Везиева допълни, че партията започва подготовка за европейските избори, за съставяне на листа от демократични хора със силни граждански позиции. Водеща роля в ЕС е финансовата рамка и към момента не виждаме идея накъде ще се върви. Надявам се в рамките на българското председателство да успеем да защитим интереса на страната ни. Нашата визия, на ДБГ, е свързана с приемане на ценностите на ЕС. Освен да ползваме средствата на Съюза, ако искаме да бъдем истинска демократична държава, трябва да приемем и тези ценности, каза още Везиева.

Националният съвет на ДБГ възложи на ръководството да проведе поредица от срещи с политически партии, професионални съюзи, организации и в координация с гражданското общество да набележи най-неотложните проблеми за решаване, както и да изготви политическа програма с мерки за решаването им. Структурите на партията ще се готвят за местните избори и имат задачата да излъчат местни лидери, които да победят феодалния модел на управление в общините.

Националният съвет на ДБГ прие и харта на Принципи и ценности, които да бъдат отправна точка при осъществяването на партньорства.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2642 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.04.17 | 14:27

3
На боклука сте , както и Гнома , Мъдуран Кунев и вся остальная костовистка сволоч .
Крум

2018.04.17 | 14:27

2
Показаха се от дупките си гладните мишки за власт........Не се наядохте....

2018.04.17 | 14:27

1
От цялата им партия останаха само тези от снимката :)))

Добави коментар

Водещи новини