Задържаха наш арменец като нелегален мигрант в Бусманци

  • 12 април 2018 20:35

  • 12093
  • 5
Задържаха наш арменец като нелегален мигрант в Бусманци
© Канал 3

Наяве изплува скандален случай. 23-годишен българин с арменски произход е заплашен от депортация.

Момчето пристига в страната ни още като бебе заедно с майка си. Заради редица пречки оттогава не успява да получи документи за самоличност. Тази година в навечерието на най-светлия празник – Великден, е задържан и изпратен в миграционния лагер в село Бусманци, предаде Канал 3.

Нарек е български гражданин по всички естествени и житейски закони. Пристига в страната ни, когато е едва на няколко месеца заедно с майка си от Армения. Посещава детска градина и училище тук, за което има и издадени удостоверения. През годините не успява да получи документи за самоличност. Така той се води незаконно пребиваващ в единствената страна, която счита за своя родина.

Реална възможност за получаване на документ за самоличност се открива с новите разпоредби за "лица без гражданство“, въведени в Закон за чужденците. Но надеждите на Нарек бързо са попарени от последвалия отказ от миграционните и заповед за връщане в Армения.

За капак след 23 години в страната ни и борба с институциите, в навечерието на най-светлия Християнски празник, Възкресение Христово, момчето е задържано в центъра за нелегални мигранти в Бусманци. Това става по новия режим за краткосрочно настаняване, чието единствено законово основание е “неустановена самоличност”.

Нарек няма арменски документи и не фигурира в списъците на чуждата страна, затова шансът да бъде депортиран е малък, според адвоката му Диана Радославова. Но това не решава проблемите, с които тепърва ще се бори.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
12093 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2018.04.13 | 12:21

5
КОЕ МУ Е НАШЕТО? ТОЙ СИ ИМА РОДИНА АРМЕНИЯ.

2018.04.13 | 10:47

4
Циго-миго изгони го!

2018.04.13 | 10:47

3
Ес принуди тиквата и герб да приеме талибани джихадисти и какви ли не, даже и лични карти им направи да живеели тук,а за един бг гражданин не успя
plamen

2018.04.13 | 07:24

2
РОДИНО НЕ ДАВАЙ ДА ПОСЯГАТ НА НАРЕК ЖЕЛЯЗ И НАШИТЕ ДЕЦА ТЕ СА БЪДЕЩЕТО НА ТАЗИ ДЪРЖАВА НЕ ГИ ГОНИ
бай смок

2018.04.13 | 00:06

1
Вие в родната Максуда сте със специален статут и хранилка ....

Добави коментар

Водещи новини