Китайският президент изненадващо наблюдава учения в Южнокитайско море

  • 12 април 2018 20:30

  • 2565
  • 0
Китайският президент изненадващо наблюдава учения в Южнокитайско море
© Gettyimages

Китайският президент Си Цзинпин заяви по време на големи военноморски учения в Южнокитайско море, че има спешна нужда от силен флот, съобщиха китайски държавни медии, цитирани от Франс прес.

Присъствието на китайския лидер в тази оспорваната морска зона носи дълбоко символично значение, отбелязва агенцията.
Китай претендира за много острови и рифове в региона, но Виетнам Филипините, Малайзия и Бруней също имат претенции към тях.

Изненадващата визита на президента Си идва в момент, когато Вашингтон, обезпокоен от китайските амбиции, демонстрира мускули в Южнокитайско море. Сега там се намира американски самолетоносач.

В китайските военни учения участват 48 кораба, 76 самолета и над 10 000 военни, според официалния печатен орган на армията. Държавната телевизия излъчи кадри с китайския президент, който се храни с моряци или наблюдава излитането на изтребители от единствения самолетоносач на страната "Ляонин".

В силно аплодирана реч пред войниците Си изтъкна, че "необходимостта от изграждане на силен флот никога не е била толкова неотложна като сега".

Южнокитайско море стана арена на борба за влияние между Пекин и Вашингтон. Китай подкрепя претенциите си за суверенитет, като строи съоръжения на островите, които контролира. Според САЩ тези действия застрашават сигурността в региона.

Китай обяви също, че следващата седмица ще проведе военни учения в близост до Тайван. Това ще засили напрежението в отношенията с острова, който Пекин смята за част от Китай.
 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2565 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини