ЕК с действия срещу най-вредните нелоялни търговски практики

  • 12 април 2018 15:06

  • 1007
  • 0
ЕК с действия срещу най-вредните нелоялни търговски практики
© Novini.bg

ЕК предплиема действия срещу най-вредните нелоялни търговски практики, стана ясно днес в Брюксел, предаде репортер на Novini.bg.

Според Брюксел процедурите ще осигурят сигурност както на земеделци, така и на малките и средните предприятия. Идеята е да не се налага прекалено често да се справят с рискове, които не зависят от тях самите. Днес Комисията предложи забрана на особено вредните нелоялни търговски практики по веригата на предлагане на храни. Целта е да се осигури по-справедливо участие на малките и средните предприятия от хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство. Предложението включва още разпоредби за ефективно прилагане.

Същевременно националните органи могат да налагат санкции за констатирани нарушения.

Ще бъдат забранени следните нелоялни търговски практики: забавени плащания за нетрайни продукти, анулиране на поръчки в последния момент, едностранни промени по договори или промени с обратна сила и принуждаване на доставчика да плаща за похабени продукти. Други практики ще бъдат допустими само ако са включени в предварително споразумение между страните при ясни и недвусмислени условия: когато купувач връща на доставчика непродадени хранителни продукти; когато купувач принуждава доставчика да плати такса, за да сключи или да не изгуби договор за доставка на хранителни продукти; когато доставчик плаща за рекламата или за пускането на пазара на хранителни продукти, продавани от купувача.

Съгласно предложението на Еврокомисията държавите членки трябва да определят публичен орган, отговарящ за прилагането на новите правила. Предложените мерки допълват съществуващите в държавите членки мерки и кодекса за поведение на доброволната инициатива за веригата на предлагане на храни. Държавите членки могат да вземат допълнителни мерки, които счетат за необходими.
Предложението на Комисията е за законодателен акт на ЕС (директива) и заедно с оценка на въздействието ще бъде представено на двамата съзаконодатели — Европейския парламент и Съвета, където са представени правителствата на държавите членки.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1007 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини