ЕК въвежда термина "дезинформация онлайн" за фалшивите новини (видео)

  • 11 април 2018 20:30

  • 6473
  • 4
ЕК въвежда термина "дезинформация онлайн" за фалшивите новини (видео)
© Novini.bg

Европейската комисия иска да въведе дефиниция за фалшивите новини, като ги нарече „дезинформация онлайн”.

Това заяви българският еврокомисар Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова по време на среща с български журналисти в Брюксел, предаде репортер на Novini.bg. Габриел разкри, че 83% от европейските граждани смятат, че фашливите новини са заплаха за демокрацията. „Нямаме намерение да предлагаме законодателство, а дефиниция на феномена. Искаме да подчертаем ключовата роля на журналистите. Не можем да накараме фалшивите новини да изчезнат, но можем да предложим мерки за подпомагане на качествената журналистика. Важно е да излъчим сигнал за това, че имаме смелост. Фалшивите новини не познават граници”, обясни тя.

„Няма никакво отстъпление от нито една точка. За да предложиш законодателство, трябва да знаеш какво искаш да регулираш. Изразът фалшиви новини не дава представа за мащабите на дезинформация онлайн. За мен е неприкосновена свободата на изразяване. Това са наши ценности. Според мен фалшивите новини все повече са инструментализирани като израз от политици. За мен е достатъчно, че цифровизацията е на преден план. Наблюдаваме желание това, което се случва в държавите членки да е в унисон с европейското законодателство”, каза още Габриел. 

"Защитата на личните данни е ясен и силен инструмент. ЕК донякъде единствена предвиди, че може да се случи такава ситуация. 9 от 10 европейци се интересуват какво се случват с данните им. ЕК е в контакт с Фейсбук още от първия ден на скандала с изтичането на данни. Ще бъде публикуван доклад по отделните три аспекта за целия този конфликт с изтичането на лични данни. До края на май месец ще се въздържаме от коментари. Докаже ли се това - то е недопустимо”, посочи Габриел и добави, че е много ясно какво е незаконно съдържание за разлика от фалшиви новини. „В областта на тероризма в рамките на един час трябва да бъде премахнато”, заяви Габриел и уточни, че след три месеца държавите членки трябва да кажат на ЕК какво е състоянието по отношение на премахването на незаконно съдържание, свързано с тероризъм, а след шест - и за останалите неща

 

Последвайте канала на

Веселина Спасова
6473 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Българин

2018.04.18 | 09:43

4
А как ще гарантирате че истинските новини са наистина истински? Или може би вие искате да ги слушаме и да им вярваме понеже идват от вас?

2018.04.12 | 11:12

3
марчето фалира цифровата икономика заради борба с неудобните за вожда новини

2018.04.12 | 11:12

2
икономика се прави с ум и образование, не с връзкарство и нахалство
да живее Русия

2018.04.12 | 11:11

1
Да се закрива този ес творение на Америка и да се приключва

Добави коментар

Водещи новини