Теменужка Петкова: Смяната на собствеността на ЧЕЗ няма да промени цената на тока

  • 11 април 2018 15:40

  • 1617
  • 4
Теменужка Петкова: Смяната на собствеността на ЧЕЗ няма да промени цената на тока
© Булфото

Смяната на собствеността на ЧЕЗ в България няма да промени цената на електрическата енергия, защото цената й се определя от КЕВР, а не от ЕРП-ата. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по след като откри конференцията "Чиста енергия и индустриална конкурентоспособност за устойчиво развитие - кохезия, конкурентоспособност и сигурност на доставките" в "Интер експо център".

Енергийният министър посочи, че електроразпределителните предприятия и всяко едно предприятие са в правото си да предявят искания за цена, но в крайна сметка цената се определя само от регулатора и хората трябва да бъдат спокойни.

Министър Петкова обясни, че сигурността на електроенергийната система не се определя от собствениците на тези дружества и затова няма опасност за енергийната сигурност на страната при смяна на тяхната собственост. Освен това, по думите й, регулаторът също следи тези дейности, защото енергийните дружества изпълняват дейност, която е лицензирана при КЕВР.

"Държавата си е на мястото и хората трябва да бъдат спокойни", увери енергийният министър.

На журналистически въпрос, че каквото и да се случи с договорите с т. нар. американски централи това няма да промени цената на тока, който те продават, енергийният министър обясни, че България е поела ангажименти, които са свързани с пълната либерализация на енергийния пазар.

Петкова припомни, че през 2013 г. бившата ДКЕВР е сезирала ЕК за това, че според тогавашната комисия е налице нерегламентирана държавна помощ по отношение на двата дългосрочни договора с двете американски централи и започналата тогава процедура продължава и до днес. Поради тази причина са започнали разговори с двете централи. Тя изрази увереност, че при конструктивни преговори с представители на двете централи ще стигне до най-добро решение за двете страни.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1617 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.04.12 | 15:28

3
нали уж я махнаха тая тетка....добре замазаха всичко по темата, както с ктб и както едно време с 14те банки, както с чернобил...

2018.04.12 | 15:28

4
Ти от къде падаш бе дрисльо.

2018.04.12 | 15:28

2
ГРОБАРСКА ГАД
Веселин Василев

2018.04.11 | 23:18

1
Дай боже да не промени цената.

Добави коментар

Водещи новини