Наредба на НЗОК жили 4 болници с милион

  • 11 април 2018 07:30

  • 1981
  • 0
Наредба на НЗОК жили 4 болници с милион
©

4 болници ще трябва да платят общо близо милион непредвидени разходи заради наредба на НЗОК, влизаща в сила със задна дата. Става въпрос за документ с автор здравната каса, но одобрен също от ресорното министерство и Българския лекарски съюз, предвиждащ цената на 5 скъпи животоспасяващи импланта да бъде покривана само на 80% от НЗОК.

Наредбата влиза в сила от 1 април, но за четири от имплантите тя важи от 1 януари. Така 4 болници, които в този период от време са направили операции, при които са имплантирали въпросните медицински изделия, ще трябва да поемат останалите 20% от стойността им, алармират директори на лечебни заведения, цитирани от „Монитор“.

Според техните изчисления общият непредвиден разход за болниците ще е близо милион. Става въпрос за университетските болници „Света Анна“, „Свети Иван Рилски“, „Пирогов“ и варненската „Света Марина“. В тях се поставят койлове, които предотвратяват повторни мозъчни инсулти и се финансират по специална методика, като парите идват и от НЗОК, и от МЗ. Именно за тях важи и влизането в сила със задна дата. Вместо по 10 000 лв., както досега, занапред лечебните заведения ще получават по 8000 лева.

От началото на годината към момента Клиниката по неврохирургия в „Пирогов“ е поставила 15 такива медицински изделия. Годишно от тях имплантираме около 50, каза нейният ръководител проф. Николай Габровски. Орязана е и цената на мозъчните клапи както за възрастни, така и за деца. Занапред ще се реимбурсират само 4800 лева, а не както досега 6000 лева. Такава и ситуацията и с мозъчните клипси за ендоваскуларни интервенции, поясни директорът на Университетската болница „Свети Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев. Те са различни видове, като за тях вече сумите се намаляват на 8000 и на 6000 лева, поясни той. Промяната ще засегне и реимбурсацията на изкуствените сърца, но само занапред. За тях касата вече ще плаща 133 000 лева, а досега предвиждаше 163 000 лева, каза директорът на „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1981 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини