Хората с увреждания излизат на национален протест

  • 11 април 2018 06:55

  • 3085
  • 2
Хората с увреждания излизат на национален протест
© Булфото

Национален протест на хората с увреждания. Пред Министерския съвет се очакват около 6000 души. Те са срещу спорните промени в медицинската експертиза, от които обаче вчера следобед властта се отказа.

Задният ход за реформата в ТЕЛК дойде след разговор между премиера, здравния и социалния министър. Те обявиха, че няма да се предприема нищо, докато няма консенсус с хората с увреждания.

Първоначално предвидената реформа предвижда инвалидната пенсия да зависи само от основното заболяване, но не и от придружаващите. И да се решава колко работоспособен е всеки болен, а не колко неработоспособен е. И макар че управляващите промениха плановете си, хората с увреждания не се отказват от протеста.

Двойна ножица. Веднъж около 200 000 ще изпаднат под 50% и няма да получат никаква подкрепа. И втори път - ще се превърнат в работоспособни, но безработни хора с увреждания, коментира д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София, цитирана от Нова телевизия.

Винаги ми е било много трудно сам да се справя със ситуацията и проблемът идва от липсата на адекватна комуникация, която осъществявам с работодателите. Какво означава работоспособен - физически здрав и човек да е напълно способен сам да преодолява трудностите в работния процес, коментира Николай Нинов, председател на Съюза на глухите в България.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3085 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
оня с коня

2018.04.11 | 12:24

2
Хората с увреждания са си в правото. Колкото и да ги хейтите те са хора, и са такива в нашето общество.
Бай Шиле

2018.04.11 | 10:23

1
Докога ще ги хрантути тия държавата с измислените им телкове?? Да се хващата на работа тия мързеливи дръндери!

Добави коментар

Водещи новини