Нено Димов: Проблемът със замърсяването на въздуха не е само екологичен

  • 10 април 2018 15:52

  • 1533
  • 1
Нено Димов: Проблемът със замърсяването на въздуха не е само екологичен
©

Замърсяването на въздуха е сериозен проблем. Той не е само екологичен, но и социален, икономически и географски проблем, поставящ множество предизвикателства по отношение на управлението и смекчаването на въздействието на вредните замърсители. Проблем, пред който са изправени не само отделните държави членки, но и Европейският съюз като цяло. Ще дам пример - в Кипър имат проблем със замърсяването на въздуха от Африка, докато в Швеция това няма как да се случи. Точно поради тази причина няма как мерките за справяне с този проблем да се унифицират и това е голямо предизвикателство, но ние ще работим много и усилено.

Това каза министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе на пресконференция след приключване на неформалния съвет на министрите на околната среда и водите в НДК. На днешното заседание бяха обсъдени две теми. Първата бе за качеството на атмосферния въздух - по-добри решения за по-високо качество на живот. Втората сесия е на тема: По-добри решения за по-добро изпълнение. Димов добави, че на заседанието са присъствали и министрите на страните от Западните Балкани и отбеляза, че за Западните Балкани качеството на въздуха не би трябвало да се различава от това в ЕС. Хората, общините, държавата и европейската комисия са четирите нива за решаване на проблема с чистотата на въздуха. Неслучайно говорихме, че промяната, която трябва да се случи за трайно решаване на проблема, е промяна в нашия начин на живот, нашия начин на мислене, категоричен бе Димов.

Според министър Димов е настъпил моментът за преосмисляне на начините, на подходите за решаване на проблемите, за преминаване от визия и амбиции към реални действия и конкретни резултати. Ефективните резултати за намаляване на въздействието на замърсяването на въздуха искат дълбоки промени както в политиките, така и в начина на живот и на мислене, допълни той. Различни са причините, водещи до проблемните нива на замърсяване на въздуха, съществуват и различни решения на този сериозен проблем, според него. Моето желание е да продължим да обсъждаме на високо ниво този актуален проблем и заедно да помогнем за неговото решаване. Днешната дискусия беше изключително ползотворна. Говорихме и за мерките, които засягат намаляването на административните тежести, свързани с екологичното законодателство. Знаете, че един от основните приоритети на нашето правителство е точно административната реформа и намаляването на административната тежест, каза още той.

Малко преди това министър Димов подписа Програмно споразумение за финансиране по програма „Околна среда и изменение на климата“ със страните донори Исландия, Норвегия и Лихтенщай. Страната ни ще получи 30 милиона лева, като програмата е по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1533 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.04.10 | 18:32

1
Проблемът с въздуха трябва да се разглежда от КСНС.

Добави коментар

Водещи новини