Кметът реформатор на Техеран подаде оставка

  • 10 април 2018 15:26

  • 953
  • 0
Кметът реформатор на Техеран подаде оставка
©

Кметът реформатор на Техеран Мохамад Али Наджафи подаде оставка днес на фона на противоречива информация за причините, предаде Франс прес.
Наджафи спечели местните избори през май 2017 г. и прекъсна 14-годишното управление на консерваторите в иранската столица.


Наскоро той публикува доклад, в който критикува многобройни злоупотреби при управлението на своя предшественик.
Според иранската държавна телевизия оставката на Наджафи е била приета тази сутрин от градския съвет.

Много ирански медии съобщават, че кметът е обяснил оставката си с неуточнени здравословни проблеми, като е казал единствено, че се нуждае от сериозно лечение. Неговите съюзници обаче казват, че той е бил подложен на натиск.

Бившият кмет на Техеран отпреди двадесетина години Мортеза Алвири обяви на видеозапис, публикуван в близкия до реформаторите информационен сайт "Хабаролайн", че Наджафи неотдавна е бил призован "не много любезно" да се яви в прокуратурата посред нощ.
"Чух, че е заплашен от арест", каза още Алвири.

В началото на март Наджафи беше в центъра на полемика по повод представление, изнесено в кметството от ученици, изпълнили традиционен танц.
Ислямският закон, който е в сила в Иран, забранява танците на обществени места, а съдебната власт, която е в ръцете на консерваторите, обяви, че ще преследва по съдебен път организаторите на празника.

Иранският генерален прокурор Мохамад Джафар Монтазери пое случая, а кметът на столицата подаде оставка няколко дни по-късно.
В неделя тя беше отхвърлена с гласуване от градския съвет, но Наджафи отново подаде оставка в понеделник.

Градският съвет назначи за временен кмет един от заместниците на Наджафи - Самиола Хосейни Макарм.

Съюзниците на Наджафи, които се отнасят критично към намесата на политическата власт в съдебната, попитаха защо генералният прокурор е решил да се занимава с танцовия празник, а не с обвиненията в корупция, отправени от кмета на Техеран срещу предишния управляващ екип в кметството на столицата.

Последвайте канала на

Нора Виткова
953 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини