По магистралите в ЕС настъпват едва осем на сто от злополуките, довели до смърт

  • 10 април 2018 13:45

  • 674
  • 0
По магистралите в ЕС настъпват едва осем на сто от злополуките, довели до смърт
© Pixabay

Едва осем на сто от пътните произшествия, завършили със смърт в ЕС, настъпват на магистрала. Това съобщи днес еврокомисарят по транспорта Виолета Булц.

Тя добави, че 18 на сто от тежките произшествия са предизвикани от водачи на камиони, а 17 на сто - от водачи на лекотоварни превозни средства.

Най-често тежките произшествия настъпват в земеделски райони. Булц отбеляза, че ЕС ще се стреми средствата, отпускани за строеж на пътища, да бъдат насочвани към "черните точки" по европейските пътища. По нейните думи най-често жертви при злополуките са млади и възрастни хора.

Еврокомисарят посочи необходимостта от допълнително обучение по пътна безопасност за младите и за професионалните водачи. По данни на ЕК 93 на сто от пътните произшествия с жертви в ЕС се дължат на "човешкия фактор".

Булц заяви, че е необходимо допълнително развитие на инфраструктурата и повече използване на автоматизацията в превозите. По нейните думи ЕС ще се стреми занапред високите изисквания за безопасност да обхващат всички превозни средства, а не само скъпите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
674 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини