Собственици продават земи, за да посрещнат спешни разходи

  • 10 април 2018 10:39

  • 3676
  • 1
Собственици продават земи, за да посрещнат спешни разходи
©

Необходимостта от свежи пари за посрещане на непредвидени плащания е сред най-честите причини, заради които хората продават земеделските си земи. Това става ясно от проучване на водещата компания за управление на земеделски активи „Агрион“.

Според изследването собствениците на парцели се решават на сделка също ако са им необходими пари за издръжка на ученик или студент, за посрещане на разходи за предстоящите абитуриентски балове или сватба. Сред честите причини е и покупката на друг недвижим имот.

Данните показват, че най-често притежатели на поземлени активи у нас са хора от по-възрастното поколение, над 55 години, за които продажбата на имот е най-сигурния начин да осигурят необходими пари за спешни плащания. Те притежават средно по 20 дка земи, които обаче са разпокъсани в различни землища. Терените са им в отдалечени райони, често над 100 км разстояние от местоживеенето им.

Според пазарни наблюдатели голяма част хората предпочитат да сключат сделка за земите си, вместо да теглят кредит от банка и да задлъжняват. Процедурата при продажба е много по-бърза и опростена. За друга голяма част от собствениците на земи и наследниците, особено по-младите и тези които живеят в София и другите големи градове, основната причина да продават е невъзможността и нежеланието да се занимават с обработването на земеделска земя. Често притежателите на поземлени имоти имат други професии и нямат интерес, средства и желание да обработват земите си. В много случаи собственици са възрастни хора, които нямат физическа и финансова възможност да обработват големи площи земя.

Обикновено собствениците отдават земите си на местни земеделци срещу символични суми, дават ги за ползване на роднини или ги остават да пустеят. Данните показват, че всеки пети собственик на земя е оставил имота си да пустее и не го развива по никакъв начин. По данни на Министерството на земеделието, храните и горите необработваемите площи в България през 2016 г. е бил в размер на 1.93 млн. дка, което е с 1% повече в сравнение с предходната година.

Проучването на компанията за управление на земеделски активи „Агрион“ показва, че един от водещите фактори при избора на купувач остава сигурността на сделката и бързото и реализиране, като потенциалите продавачи предпочитат документацията по продажбата да не бъде подготвяна от тях. Те предпочитат да сключат с компания, която е доказала във времето, че е добър стопанин и партньор, и се грижи за земите, които управлява. „Българите са неразривно свързани със земята и ако решат да продават, те търсят купувач, който ще се стопанисва и обработва добре земята им“, казаха от Агрион. От компанията отчитат двойно увеличение на дела на собствениците на земя, които са посетили някой от над 20-те й регионални офиси. Дружеството е най-разпознаваемият за частните собственици бранд и най-популярната компания сред потенциалните продавачи. Според анализаторите сериозно предимство на компанията е, че предлага безплатна оценка на имота, което спестява сериозни разходи и време на продавачите.

Желаещите да продадат земята си могат да го направят в някой от офисите на "Агрион". Фирмата е предвидила и онлайн заявка за продажба на адрес http://agrion.bg/bg/request/sell/.

Последвайте канала на

Novini.bg
3676 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
х

2018.04.12 | 16:48

1
насъл сън бе аркадашлар, ким бочко ердоганов ,

Добави коментар

Водещи новини