СЗО: Неформалните плащания в здравната система да се намалят с 15%

  • 05 април 2018 15:34

  • 1468
  • 1
СЗО: Неформалните плащания в здравната система да се намалят с 15%
©

Неформалните плащания в здравната система е желателно и това е целта на Световната здравна организация /СЗО/ да се намалят до 15 на сто. Това каза пред БТА ръководителят на офиса на СЗО в България д-р Скендер Сила.

Той посочи, че в момента в България пациентите доплащат лични средства в размер на 44.2 на сто. През май се очаква чуждестранни икономисти и финансисти да пристигнат в страната ни, за да извършат анализ на здравната система, да окажат техническа подкрепа и да направят препоръки за промяна с цел намаляване на личните разходи за здраве, допълни още д-р Сила.

България трябва да се справи с това предизвикателство, както и с високите нива на тютюнопушене, употреба на алкохол, наднорменото тегло на гражданите, незаразните болести, добави д-р Сила. През тази година Световният ден на здравето - 7 април, е на тема

"Универсален достъп до здравеопазване: за всеки навсякъде", което означава всеки навсякъде да може да ползва здравни услуги без да изпитва финансово затруднение за това, обясни д-р Сила.

По думите му има държави от европейския регион на СЗО, които много добре се справят с осигуряване на универсален достъп, но от друга страна най-бедната 1/5 част от населението най-верятно няма да потърси здравна услуга заради финансово затруднение.

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова каза, че в страната ни има добро здравно покритие с добро качество, но върху здравето влияят и други фактори, за които е необходимо обединяването на усилията на институциите, както и личната отговорност на всеки за собственото му здраве.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1468 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.04.05 | 15:56

1
според другарката им дариткова , лечението с новичок е препоръчително за населението , че им дишаме въздуха и им пречим

Добави коментар

Водещи новини