Откриха нов коронавирус в Китай, пренасян от прилепи

  • 05 април 2018 12:47

  • 1697
  • 1
Откриха нов коронавирус в Китай, пренасян от прилепи
© Pixabay

Нов коронавирус, пренасян от прилепи и виновен за смъртта на близо 25 000 прасенца в Китай през 2016-2017 г., се е появил в същия район, където избухна епидемията от тежък остър респираторен синдром, разпространил се в света през 2003 г., заявиха учени, цитирани от Франс прес.

"Откриването на нови инфекции у животни е свързано с повишен риск от инфекции за хората, които са в тесен контакт с тях - заяви един от авторите на изследването Чжънли Шъ от Института по вирусология в Ухан в провинция Хубей. - То позволява да се вземат мерки за своевременна превенция."

Учените изследвали 35 селскостопански работници, които били в тесен контакт с болните прасенца. Нито един работник не бил заразен с новия коронавирус, разпространен в четири свинеферми в провинция Гуандун.

Известни са 6 коронавируса, които причиняват заболявания у хората. Досега обаче само два от тях - на тежкия остър респираторен синдром и на близкоизточния респираторен синдром, са предизвикали смъртни случаи сред хората, отбелязаха от Американския национален институт по алергиите и инфекциозните болести, който е финансирал изследването.

Идентифицирането на нови вируси у животни и бързото определяне на потенциала им да заразяват хора са ключът към ограничаване на заплахите за здравето по света, поясниха учените.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Последвайте канала на

БТА
1697 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.04.05 | 13:02

1
И у нас седесарските прилепи донесоха вируса на американската демокрация - всеки ден смърт и престъпления.

Добави коментар

Водещи новини